ßßß Cookit - przepis na Mus z białej czekolady:

Mus z białej czekolady:

nazwa

Wykonanie

Składniki
12 sztuk
250 g mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
2 duże jajka
100 g cukru
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
250 ml mleka
125 g masła, stopionego i ostudzonego
4 morele, bez pestek, pokrojone na niezbyt grube cząstki
5 łyżek cukru pudru
tłuszcz do posmarowania foremek
100 g białej czekolady
200 ml zimnej śmietanki kremowej
2 łyżki cukru pudru
Przygotowanie
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Foremki na babeczki lub wgłębienia w formie na muffiny posmarować tłuszczem. Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia i solą.
Mikserem na średnich obrotach ubić jajka, cukier, ekstrakt z wanilii, mleko oraz stopione i ostudzone masło (ja ubijałam przez około 5 minut).
Zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dodawać suche składniki, nie przerywając ubijania, aż masa będzie gładka i kremowa.
Ciastem napełnić foremki, na wierzchu położyć po 4 cząstki moreli, posypać cukrem pudrem. Piec przez 20 minut, aż babeczki urosną. Ostudzić, wyjąć z foremek, podawać z musem z białej czekolady.
Przygotować mus z białej czekolady: czekoladę roztopić w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej, ostudzić. Ubić zimną śmietankę kremową z cukrem pudrem na sztywną pianę, wymieszać z roztopioną i ostudzoną czekoladą.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/desery/muffiny_cupcakes/babeczki_z_morelami/przepis.html