Wykonanie
Składniki12 sztuk250 g
mąki pszennej2 płaskie łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soli2 duże
jajka100 g
cukru1/2 łyżeczki ekstraktu z
wanilii250 ml
mleka125 g
masła, stopionego i ostudzonego4
morele, bez pestek, pokrojone na niezbyt grube cząstki5 łyżek
cukru pudrutłuszcz do posmarowania foremek100 g
białej czekolady200 ml zimnej
śmietanki kremowej2 łyżki
cukru pudruPrzygotowaniePiekarnik nagrzać do 180 stopni. Foremki na babeczki lub wgłębienia w formie na muffiny posmarować tłuszczem.
Mąkę przesiać razem z
proszkiem do pieczenia i
solą.Mikserem na średnich obrotach ubić
jajka,
cukier, ekstrakt z
wanilii,
mleko oraz stopione i ostudzone
masło (ja ubijałam przez około 5 minut).Zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dodawać suche składniki, nie przerywając ubijania, aż masa będzie gładka i kremowa.
Ciastem napełnić foremki, na wierzchu położyć po 4 cząstki
moreli, posypać
cukrem pudrem. Piec przez 20 minut, aż babeczki urosną. Ostudzić, wyjąć z foremek, podawać z musem z
białej czekolady.Przygotować mus z
białej czekolady:
czekoladę roztopić w mikrofalówce lub w kąpieli
wodnej, ostudzić. Ubić zimną
śmietankę kremową z
cukrem pudrem na sztywną pianę, wymieszać z roztopioną i ostudzoną
czekoladą.