Wykonanie
Przepis na ciasto znalazłam na blogu „Moje Wypieki”. Wprowadziłam małe modyfikacje, jako krem zastosowałam
bitą śmietanę z
cukrem pudrem, bez
serka moscarpone. Tort wyszedł znakomicie, ciasto bardzo wilgotne. Polecam



Składniki na ciasto:226 g
masła220 g
cukru5
białek2 łyżeczki ekstraktu z
wanilii375 g
mąki pszennej4 łyżeczki
proszku do pieczeniapół łyżeczki
soli355 g
mlekaBarwniki spożywcze (ja użyłam barwników w proszku, po ½ łyżeczki na porcję ciasta)Dodatkowo na krem:1 litr
śmietany kremówki (36 %)¾ szkl.
cukru pudruWykonanie:
Mąkę,
proszek do pieczenia i
sól przesiewamy do naczynia.
Masło ucieramy z
cukrem na puszystą masę, stopniowo dodajemy po jednym
białku, cały czas miksujemy. Do masy dodajemy stopniowo
mleko, suche składniki i ekstrakt z
wanilii, miksujemy. Ciasto ważymy i dzielimy na 5 części. Do każdej części dodajemy inny kolor barwnika i miksujemy do otrzymania jednolitego koloru. Każdą część ciasta rozkładamy osobno w tortownicy (u mnie średnicy 23 cm) i pieczemy po ok. 10-15 min w temperaturze 180 st. C.Krążki ciasta odstawiamy do przestygnięcia, w tym czasie ubijamy na sztywno
śmietanę pod koniec ubijania dodajemy
cukrem pudrem.Kolorowe krążki ciasta przekładamy dość grubo
kremem śmietankowym. Wierzch
tortu oraz boki również smarujemy kremem. Wstawiamy na 2-3 godz. do lodówki.Smacznego!