ßßß
Babeczki dla jedynego faceta w naszym domu, wielbiciela snickersów. Delikatne, waniliowe ciasto babeczkowe (na oleju, bez ucierania!) z zatopionymi w nim kawałkami Jego ulubionych batoników, bita śmietana i mnóstwo sosu karmelowego - recepta na szczęśliwy dzień? Polecam!Składniki na około 13 sztuk:225 g mąki pszennej100 g drobnego cukru do wypieków2 łyżeczki proszku do pieczeniaszczypta soli1 duże jajko150 ml mleka50 ml oleju słonecznikowego1 łyżeczka ekstraktu z wanilii2 batoniki snickers (58 g każdy, posiekane na kawałki)Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Do naczynia przesiać mąkę wymieszaną z cukrem, proszkiem i solą. Odłożyć.W drugim naczyniu rozbełtać jajko z mlekiem, olejem i ekstraktem z wanilii. Połączyć zawartość obu naczyń, wymieszać widelcem tylko do połączenia się składników. Dodać posiekane snickersy, wymieszać.Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Wyłożyć do nich ciasto do połowy wysokości papilotek. Piec w temperaturze 190ºC przez około 20 - 23 minuty, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić na kratce.Ponadto:1 , 5 - 2 batoniki snickers (58 g każdy, posiekane na kawałki)500 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej2 - 3 łyżki drobnego cukru z wanilią (lub cukru pudru)Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając drobny cukier (nie ubijać zbyt długo, by nie 'przebić' śmietany).Do rękawa cukierniczego z okrągłą, szeroką na 1 cm tylką przełożyć bitą śmietanę. Ozdobić babeczki. Udekorować kawałkami snickersów i sosem karmelowym.Sos karmelowy:125 g cukru (użyłam demerara)2 łyżki wody75 ml śmietany kremówki25 g masłaWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Do garnuszka wsypać cukier i wlać wodę. Lekko podgrzewać, bez mieszania, aż cukier się rozpuści i nabierze ładnego karmelowego koloru. Lekko podgrzewać dalej, około 2 - 4 minut, do uzyskania koloru bursztynowego.Zdjąć z palnika, wmieszać szybko kremówkę i masło, wymieszać. Uwaga: łatwo o poparzenie, należy być ostrożnym, mieszanina reaguje dość wybuchowo. Powstały sos wystudzić.Smacznego :-).