ßßß


ciasto:250 gramów masła lub margaryny3 łyżki ciemnego kakao0,5 szklanki cukru1,5 szklanki mąki pszennej1 kopiasta łyżka cukru z wanilią6 jajek2 kopiaste łyżeczki proszku do pieczenia5 łyżek wodyszczypta soli do białekkrem budyniowy:0,6 litra mleka2 paczki budyniu waniliowego bez cukru (razem 80 gramów)0,5 szklanki cukru1 łyżka cukru z wanilią150 gramów masła lub margarynypolewa czekoladowa:100 gramów masła lub margaryny3/4 szklanki cukru pudru2 łyżki mleka2 kopiaste łyżeczki ciemnego kakao1 łyżeczka żelatyny + 4 łyżki gorącej wodydodatkowo:około 200 - 250 gramów okrągłych biszkoptów0,5 słoiczka marmolady, powideł śliwkowych lub kwaskowatego gęstego dżemuW rondlu roztopić masło lub margarynę, dodać cukier i cukier z wanilią, kakao i wodę, gotować na małym ogniu około 3 minut, zdjąć z ognia i schłodzić do temperatury pokojowej. Co jakiś czas przemieszać by nie utworzył się "kożuszek".
W tym czasie biszkopty posmarować marmoladą, złożyć po dwa.
Blaszkę o wymiarach 25x35 cm wyłożyć papierem do pieczenia, poukładać posklejane biszkopty.
Do przestudzonej masy kakaowej dodać 1 całe jajo, 5 żółtek i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, zmiksować na gładką masę.Pozostałe 5 białek ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli, dodać do ciasta i wymieszać łyżką lub trzepaczką rózgową.
Ciasto wylać delikatnie na poukładane biszkopty, wyrównać powierzchnię.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni, włożyć ciasto, piec około 40 - 45 minut (bez termoobiegu, funkcja grzania góra - dół, na środkowym poziomie), do suchego patyczka.UWAGA: Widziałam w paru przepisach metodę wciskania biszkoptów w wylane wcześniej ciasto, uważam, że szanse na zakalec zwiększają się co najmniej kilkukrotnie, także odradzam.Zaraz po upieczeniu ciasto wyjąć z piekarnika, wystudzić.UWAGA: Jeśli przeszkadza nam lekkie wybrzuszenia ciasta, oczywiście możemy ściąć i wyrównać powierzchnię.Teraz przygotowujemy budyń.W 1 szklance mleka rozprowadzamy budynie, drugą zagotowujemy z masłem lub margaryną i cukrami, kiedy zacznie wrzeć, wlewamy mleko z proszkiem budyniowym i podgrzewamy cały czas mieszając, do zagotowania i zgęstnienia.
Mocno ciepłą masę rozprowadzamy po wierzchu ciasta, wyrównujemy powierzchnię, schładzamy i wstawiamy do lodówki.
Przygotowujemy polewę.Żelatynę rozprowadzamy w gorącej wodzie.Do rondelka wrzucamy masło, wsypujemy cukier puder, kakao, wlewamy mleko, podgrzewamy do rozpuszczenia i połączenia składników (nie zagotowujemy). Następnie wyłączamy gaz, dodajemy żelatynę i mieszamy dokładnie, do rozpuszczenia tej ostatniej.Polewę schładzamy do temperatury pokojowej i rozprowadzamy warstwie budyniowej.Ciasto można ewentualnie udekorować posypką, wiórkami kokosowymi, płatkami migdałów, orzechami etc.