Wykonanie
Bardzo efektowna odmiana murzynka z
waniliowym budyniem. Prosto się go robi i zdecydowanie wart jest polecenia :)P.S Wg mnie kremu budyniowego można zrobić o połowę więcej niż podałam w przepisie.
ciasto:250 gramów
masła lub
margaryny3 łyżki ciemnego
kakao0,5 szklanki
cukru1,5 szklanki
mąki pszennej1 kopiasta łyżka
cukru z
wanilią6
jajek2 kopiaste łyżeczki
proszku do pieczenia5 łyżek
wodyszczypta
soli do
białekkrem budyniowy:0,6 litra
mleka2 paczki budyniu
waniliowego bez
cukru (razem 80 gramów)0,5 szklanki
cukru1 łyżka
cukru z
wanilią150 gramów
masła lub
margarynypolewa czekoladowa:100 gramów
masła lub
margaryny3/4 szklanki
cukru pudru2 łyżki
mleka2 kopiaste łyżeczki ciemnego
kakao1 łyżeczka
żelatyny + 4 łyżki gorącej
wodydodatkowo:około 200 - 250 gramów okrągłych
biszkoptów0,5 słoiczka
marmolady,
powideł śliwkowych lub kwaskowatego gęstego
dżemuW rondlu roztopić
masło lub
margarynę, dodać
cukier i
cukier z
wanilią,
kakao i
wodę, gotować na małym ogniu około 3 minut, zdjąć z ognia i schłodzić do temperatury pokojowej. Co jakiś czas przemieszać by nie utworzył się "kożuszek".
W tym czasie
biszkopty posmarować
marmoladą, złożyć po dwa.
Blaszkę o wymiarach 25x35 cm wyłożyć papierem do pieczenia, poukładać posklejane
biszkopty.
Do przestudzonej masy
kakaowej dodać 1 całe
jajo, 5
żółtek i
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia, zmiksować na gładką masę.Pozostałe 5
białek ubić na sztywno z dodatkiem szczypty
soli, dodać do ciasta i wymieszać łyżką lub trzepaczką rózgową.
Ciasto wylać delikatnie na poukładane
biszkopty, wyrównać powierzchnię.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni, włożyć ciasto, piec około 40 - 45 minut (bez termoobiegu, funkcja grzania góra - dół, na środkowym poziomie), do suchego patyczka.UWAGA: Widziałam w paru przepisach metodę wciskania
biszkoptów w wylane wcześniej ciasto, uważam, że szanse na zakalec zwiększają się co najmniej kilkukrotnie, także odradzam.Zaraz po upieczeniu ciasto wyjąć z piekarnika, wystudzić.UWAGA: Jeśli przeszkadza nam lekkie wybrzuszenia ciasta, oczywiście możemy ściąć i wyrównać powierzchnię.Teraz przygotowujemy
budyń.W 1 szklance
mleka rozprowadzamy budynie, drugą zagotowujemy z
masłem lub
margaryną i
cukrami, kiedy zacznie wrzeć, wlewamy
mleko z proszkiem budyniowym i podgrzewamy cały czas mieszając, do zagotowania i zgęstnienia.
Mocno ciepłą masę rozprowadzamy po wierzchu ciasta, wyrównujemy powierzchnię, schładzamy i wstawiamy do lodówki.
Przygotowujemy polewę.
Żelatynę rozprowadzamy w gorącej wodzie.Do rondelka wrzucamy
masło, wsypujemy
cukier puder,
kakao, wlewamy
mleko, podgrzewamy do rozpuszczenia i połączenia składników (nie zagotowujemy). Następnie wyłączamy gaz, dodajemy
żelatynę i mieszamy dokładnie, do rozpuszczenia tej ostatniej.Polewę schładzamy do temperatury pokojowej i rozprowadzamy warstwie budyniowej.Ciasto można ewentualnie udekorować posypką, wiórkami kokosowymi,
płatkami migdałów,
orzechami etc.