Wykonanie
Tort Cuszima, o ciekawej nazwie, który zrobiłam swojej Mamie na Dzień
Matki okazał się wspaniałym słodkim podarunkiem.
Biszkopt kakaowy i jasny, przełożony masą budyniową,
truskawkową i
śmietankową z okrągłymi
biszkoptami stanowią idealne połączenie. Tort jest na pewno pracochłonny i do najprostszych może nie należy, ale uwierzcie mi, że ten trud w pełni się opłaca. Tort najlepiej smakuje 2-3 dni po upieczeniu. Polecam, bo jest tego wart.
Biszkopt jasny (forma o wymiarach 23x38 cm)6
jajek (
białka oddzielamy od
żółtek)1 szklanka
cukru (1 szklanka = 250 ml)1 szklanka
mąki pszennej1 płaska łyżeczka
proszku do pieczeniaBiałka ubijamy na sztywno, w trakcie ubijania powoli wsypujemy
cukier i jeszcze chwilę ubijamy. Następnie dodajemy
żółtka (po jednym) i dalej ubijamy. Zmniejszamy na najmniejsze obroty i dodajemy po łyżce przesianą
mąkę z
proszkiem do pieczenia.Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 30-40 minut. Po upieczeniu i lekkim ostudzeniu ciasto wyciągamy z blaszki razem z papierem do pieczenia. Pozostawiamy do całkowitego ostudzenia
Biszkopt ciemny(
kakaowy) (forma o wymiarach 23x38 cm)6
jajek (
białka oddzielamy od
żółtek)1 szklanka
cukru (1 szklanka = 250 ml)3/4 szklanki
mąki pszennej2-3 łyżeczki
kakao1 płaska łyżeczka
proszku do pieczeniaBiałka ubijamy na sztywno, w trakcie ubijania powoli wsypujemy
cukier i jeszcze chwilę ubijamy. Następnie dodajemy
żółtka (po jednym) i dalej ubijamy. Zmniejszamy na najmniejsze obroty i dodajemy po łyżce przesianą
mąkę z
proszkiem do pieczenia oraz
kakaoFormę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 30-40 minut. Po upieczeniu i lekkim ostudzeniu ciasto wyciągamy z blaszki razem z papierem do pieczenia. Pozostawiamy do całkowitego ostudzeniaMasa budyniowa1/2 litra
mleka2 budynie
waniliowe lub
śmietankowe bez
cukru (każdy po 40 g)250 g miękkiego
masła3-4 łyżki
cukru (jeśli budynie są z
cukrem, to nie dodajemy
cukru)1 opakowanie
cukru waniliowegoZ 1/2 litra
mleka odlewamy 1/2 szklanki. Pozostałe
mleko wlewamy do garnka. Wsypujemy
cukier, jeśli budynie są bez
cukru oraz dodajemy
cukier waniliowy. Zagotowujemy. W odlanej 1/2 szklanki
mleka rozpuszczamy budynie, dokładnie mieszając. Kiedy
mleko zacznie się gotować wlewamy powoli rozpuszczone budynie, zmniejszamy ogień i cały czas mieszając gotujemy jeszcze przez 2-3 minuty. Pozostawiamy do całkowitego ostudzeniaMiękkie
masło ucieramy i dodajemy, po łyżce zimny
budyń. Ucieramy, aż uzyskamy gładką masęMasa truskawkowa1/2 kg
truskawek3
galaretki truskawkoweTruskawki myjemy, usuwamy szypułki i miksujemy. Przekładamy do garnka i podgrzewamy, aż będą dosyć ciepłe.Wsypujemy powoli
galaretki, cały czas mieszając i zagotowujemy. Pozostawiamy do ostudzeniaMasa śmietankowa1/2 litra
śmietanki kremówki 36%1
galaretka truskawkowa1-2 łyżki
cukru pudruGalaretkę rozpuszczamy w 1/4 szklanki gorącej
wody i dokładnie mieszamy. Pozostawiamy do ostudzenia.
Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy
cukier puder oraz tężejącą
galaretkę i ubijamy do uzyskania gładkiej masyDodatkowo1 paczka okrągłych
biszkoptów (wykorzystałam 18
biszkoptów)Polewa13 dag
margaryny5 łyżek
cukru pudru3 łyżki
kakao2 łyżki
wody1 łyżka
żelatyny5 łyżek kwaśnej gęstej
śmietany (używam
śmietany Zott 18%)W garnuszku rozpuszczamy
margarynę,
cukier oraz
kakao. Dodajemy rozpuszczoną
żelatynę w 2 łyżkach zimnej
wody i wlewamy do rozpuszczonej
margaryny. Mieszamy i jeszcze chwilę podgrzewamy, ale nie gotujemy.Po lekkim ostudzeniu dodajemy
śmietanę, po jednej łyżce i dokładnie mieszamyPolewą smarujemy wierzch ciastaPrzełożenie ciasta
Biszkopt ciemny - masa budyniowa - 1/2 masy truskawkowej (ostudzonej i tężejącej) -
biszkopty, jeden obok drugiego (lekko dociskamy) - 1/2 masy truskawkowej (ostudzonej i tężejącej) - masa śmietankowa -
biszkopt jasny - polewaRady (ważne!)Tort jest bardzo pracochłonny i wymagający dużo czasu, zatem warto rozłożyć sobie zrobienie go na dwa dni. W pierwszej kolejności upiekłam
biszkopt jasny i ciemny. Na ostudzony
biszkopt ciemny wyłożyłam masę budyniową i włożyłam do lodówki, żeby masa budyniowa stężała. Wtedy dopiero na stężoną masę budyniową wyłożyłam zimną i tężejącą masę
truskawkową z
biszkoptami. Całość włożyłam do lodówki, żeby masa dobrze zastygła.Następnie wyłożyłam masę
śmietankową i dopiero
biszkopt jasny. Wierzch ciasta udekorowałam polewą. Ciasto przechowujemy w lodówce. Idealnie smakuje 2-3 dni po zrobieniu.Źródło: Wielka Księga Ciast Siostry AnastazjiSmacznego!Zapraszam do polubienia mojej strony na Facebook'u