Wykonanie
Kolejne pyszne ciasto z
truskawkami pyszny przekładaniec siostry Anastazji. Niektórzy nie lubią jej ciast twierdząc, że są trudne i drogie, ale ja tak nie uważam. Dla mnie są pyszne i robią wrażenie:) na gościach. Koszt takiego ciasta to 25- 30 zł. Sądzę że to nie wiele jak na dużą blachę ciasta, mającego prawie 4 kg. Porównując za takiego przekładańca w
cukierni trzeba dać 28 zł za kg :).
Składniki:
Biszkopt jasny:6
jajek1 szklanka
cukru kryształu1 szklanka
mąki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczeniaCiemny
biszkopt:6 jaj1 szklanka
cukru kryształu1 łyżeczka
proszku do pieczenia3/4 szklanki
mąki pszennej3 łyżeczki
kakaoMasa truskawkowa :1/2 kg
truskawek- mrożone3
galaretki truskawkoweMasa budyniowa:1/2 L
mleka2 budynie
waniliowe25 dag
masła3 łyżki
cukru kryształu1
cukier waniliowyMasa śmietankowa:1/2 L
śmietany kremówki1
galaretka czerwona2 łyżki
cukru pudruDodatkowo :paczka okrągłych
biszkoptówPolewa :1/2 kostki
margaryny5 łyżek
cukru pudru3 łyżki
kakao2 łyżki
wody1 łyżka
żelatyny5 łyżek kwaśnej
śmietanyOpis wykonania :
Białka ubijamy na sztywno dodajemy
cukier i
żółtka, dodajemy przesianą i wymieszaną z proszkiem
mąkę. Wszystko delikatnie mieszamy, wykładamy na wyłożoną papierem blaszkę i pieczemy ok. 30 minut w 180 C.Ciemny
biszkopt:
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy
cukier i
żółtka.
Mąkę przesiewamy z proszkiem i
kakao, dodajemy do piany i delikatnie mieszamy. Blaszka 24x40cm wykładamy papierem tylko dno, wylewamy ciasto i pieczemy ok. 35 minut w 180 C.Masa truskawkowa:
Truskawki rozmrażamy i miksujemy, następnie lekko podgrzewamy. Dodajemy suche
galaretki dokładnie mieszamy do rozpuszczenia. Odstawiamy do lekkiego stężenia.Masa budyniowa:Z
mleka,
cukru,
cukru waniliowego i budyniu gotujemy
budyń.
Masło ucieramy i dodajemy wystudzony
budyń.Masa śmietankowa:
Galaretkę rozpuszczamy w 1/4 szklanki
wody,
śmietanę ubijamy na sztywno dodajemy
cukier i tężejącą
galaretkę, wszystko dokładnie mieszamy.Polewa:
Żelatynę namaczamy w 2 łyżkach zimnej
wody,
cukier,
kakao,
margarynę rozpuszczamy, dodajemy namoczoną
żelatynę i mieszamy do połączenia się składników. Po lekkim przestudzeniu dodajemy
śmietanę i dokładnie mieszamy.Przełożenie ciasta :
Biszkopt ciemny, masa budyniowa, połowa masy truskawkowej,
biszkopty, reszta masy truskawkowej, masa śmietankowa,
biszkopt jasny, polewa.Ja nie lubię grubych
biszkoptów w przekładańcach, dlatego upiekłam z połowy proporcji :).
źródło 100 najnowszych ciast siostry AnastazjiJustyna L.Zwariowana żona i mama, kochająca swoje pasje. Mająca 1000 pomysłów na minutę. Lubię podróżować i odkrywać nowe smaki, w kuchni nigdy się nie nudzę i dobrze się bawię eksperymentując. Od niedawna fanatyczka fotografii kulinarnej i nie tylko.Podobne Przepisy