ßßß Cookit - przepis na Ciasto Cuszima

Ciasto Cuszima

nazwa

Wykonanie

Kolejne pyszne ciasto z truskawkami pyszny przekładaniec siostry Anastazji. Niektórzy nie lubią jej ciast twierdząc, że są trudne i drogie, ale ja tak nie uważam. Dla mnie są pyszne i robią wrażenie:) na gościach. Koszt takiego ciasta to 25- 30 zł. Sądzę że to nie wiele jak na dużą blachę ciasta, mającego prawie 4 kg. Porównując za takiego przekładańca w cukierni trzeba dać 28 zł za kg :).
Składniki:
Biszkopt jasny:
6 jajek
1 szklanka cukru kryształu
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ciemny biszkopt:
6 jaj
1 szklanka cukru kryształu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szklanki mąki pszennej
3 łyżeczki kakao
Masa truskawkowa :
1/2 kg truskawek- mrożone
3 galaretki truskawkowe
Masa budyniowa:
1/2 L mleka
2 budynie waniliowe
25 dag masła
3 łyżki cukru kryształu
1 cukier waniliowy
Masa śmietankowa:
1/2 L śmietany kremówki
1 galaretka czerwona
2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo :
paczka okrągłych biszkoptów
Polewa :
1/2 kostki margaryny
5 łyżek cukru pudru
3 łyżki kakao
2 łyżki wody
1 łyżka żelatyny
5 łyżek kwaśnej śmietany
Opis wykonania :
Białka ubijamy na sztywno dodajemy cukier i żółtka, dodajemy przesianą i wymieszaną z proszkiem mąkę. Wszystko delikatnie mieszamy, wykładamy na wyłożoną papierem blaszkę i pieczemy ok. 30 minut w 180 C.
Ciemny biszkopt:
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i żółtka. Mąkę przesiewamy z proszkiem i kakao, dodajemy do piany i delikatnie mieszamy. Blaszka 24x40cm wykładamy papierem tylko dno, wylewamy ciasto i pieczemy ok. 35 minut w 180 C.
Masa truskawkowa:
Truskawki rozmrażamy i miksujemy, następnie lekko podgrzewamy. Dodajemy suche galaretki dokładnie mieszamy do rozpuszczenia. Odstawiamy do lekkiego stężenia.
Masa budyniowa:
Z mleka, cukru, cukru waniliowego i budyniu gotujemy budyń. Masło ucieramy i dodajemy wystudzony budyń.
Masa śmietankowa:
Galaretkę rozpuszczamy w 1/4 szklanki wody, śmietanę ubijamy na sztywno dodajemy cukier i tężejącą galaretkę, wszystko dokładnie mieszamy.
Polewa:
Żelatynę namaczamy w 2 łyżkach zimnej wody, cukier, kakao, margarynę rozpuszczamy, dodajemy namoczoną żelatynę i mieszamy do połączenia się składników. Po lekkim przestudzeniu dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.
Przełożenie ciasta :
Biszkopt ciemny, masa budyniowa, połowa masy truskawkowej, biszkopty, reszta masy truskawkowej, masa śmietankowa, biszkopt jasny, polewa.
Ja nie lubię grubych biszkoptów w przekładańcach, dlatego upiekłam z połowy proporcji :).
źródło 100 najnowszych ciast siostry Anastazji
Justyna L.
Zwariowana żona i mama, kochająca swoje pasje. Mająca 1000 pomysłów na minutę. Lubię podróżować i odkrywać nowe smaki, w kuchni nigdy się nie nudzę i dobrze się bawię eksperymentując. Od niedawna fanatyczka fotografii kulinarnej i nie tylko.
Podobne Przepisy
Źródło:http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com/2014/01/ciasto-cuszima.html