ßßß
Składniki:Biszkopt jasny:6 jajek1 szklanka cukru kryształu1 szklanka mąki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczeniaCiemny biszkopt:6 jaj1 szklanka cukru kryształu1 łyżeczka proszku do pieczenia3/4 szklanki mąki pszennej3 łyżeczki kakaoMasa truskawkowa :1/2 kg truskawek- mrożone3 galaretki truskawkoweMasa budyniowa:1/2 L mleka2 budynie waniliowe25 dag masła3 łyżki cukru kryształu1 cukier waniliowyMasa śmietankowa:1/2 L śmietany kremówki1 galaretka czerwona2 łyżki cukru pudruDodatkowo :paczka okrągłych biszkoptówPolewa :1/2 kostki margaryny5 łyżek cukru pudru3 łyżki kakao2 łyżki wody1 łyżka żelatyny5 łyżek kwaśnej śmietanyOpis wykonania :Białka ubijamy na sztywno dodajemy cukier i żółtka, dodajemy przesianą i wymieszaną z proszkiem mąkę. Wszystko delikatnie mieszamy, wykładamy na wyłożoną papierem blaszkę i pieczemy ok. 30 minut w 180 C.Ciemny biszkopt:Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i żółtka. Mąkę przesiewamy z proszkiem i kakao, dodajemy do piany i delikatnie mieszamy. Blaszka 24x40cm wykładamy papierem tylko dno, wylewamy ciasto i pieczemy ok. 35 minut w 180 C.Masa truskawkowa:Truskawki rozmrażamy i miksujemy, następnie lekko podgrzewamy. Dodajemy suche galaretki dokładnie mieszamy do rozpuszczenia. Odstawiamy do lekkiego stężenia.Masa budyniowa:Z mleka, cukru, cukru waniliowego i budyniu gotujemy budyń. Masło ucieramy i dodajemy wystudzony budyń.Masa śmietankowa:Galaretkę rozpuszczamy w 1/4 szklanki wody, śmietanę ubijamy na sztywno dodajemy cukier i tężejącą galaretkę, wszystko dokładnie mieszamy.Polewa:Żelatynę namaczamy w 2 łyżkach zimnej wody, cukier, kakao, margarynę rozpuszczamy, dodajemy namoczoną żelatynę i mieszamy do połączenia się składników. Po lekkim przestudzeniu dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.Przełożenie ciasta :Biszkopt ciemny, masa budyniowa, połowa masy truskawkowej, biszkopty, reszta masy truskawkowej, masa śmietankowa, biszkopt jasny, polewa.Ja nie lubię grubych biszkoptów w przekładańcach, dlatego upiekłam z połowy proporcji :).
źródło 100 najnowszych ciast siostry AnastazjiJustyna L.Zwariowana żona i mama, kochająca swoje pasje. Mająca 1000 pomysłów na minutę. Lubię podróżować i odkrywać nowe smaki, w kuchni nigdy się nie nudzę i dobrze się bawię eksperymentując. Od niedawna fanatyczka fotografii kulinarnej i nie tylko.Podobne Przepisy