Wykonanie
Dziś bardzo wyjątkowy dzień... Dzień Mamy! Wszystkim Mamom a w szczególności Mojej Ukochanej Mamie życzę wszystkiego co najlepsze! Dziś sama popędzę do Niej z różami!A Wy pamiętacie o swoich Mamach?Uwielbiam karpatkę, a że rozpoczyna się sezon
truskawkowy to przygotowałam ją właśnie z nimi! Smak rewelacyjny.
Ciasto parzone:250 ml
wody150 g
margaryny1 szklanka
mąki pszennej1 łyżka
kakao5
jajek LSzczypta
proszku do pieczeniaKrem:750 ml
mleka3/4 szklanki
cukru32 g
cukru waniliowego4 łyżki
mąki pszennej4 łyżki
mąki ziemniaczanej2
żółtka250 g
margaryny lub
masłaDodatkowo:1
galaretka truskawkowa400 g
truskawekCukier puderCiasto parzone:Do garnka wlewamy
wodę i wkładamy
margarynę. Rozpuszczamy, gotujemy. Garnek zdejmujemy z ognia, dodajemy
mąkę oraz
kakao, energicznie mieszamy. Garnek stawiamy z powrotem na mały ogień, cały czas mieszamy (ok. 2 minut). Ciasto ma dobrą konsystencję gdy odchodzi od ścianek garnka. Masę studzimy, przekładamy do misy miksera. Wystudzoną miksujemy kolejno z
jajkami i szczyptą
proszku do pieczenia. Ciasto dzielimy na dwie części. Dwie formy o wymiarach 24x30 cm smarujemy
masłem i oprószamy
mąką. W każdej rozprowadzamy masę. Ciasto pieczemy w 180*C przez 30 minut.Krem:Do garnka wlewamy 500 ml
mleka oraz
cukier, gotujemy. W misce dokładnie mieszamy pozostałe
mleko (250 ml),
żółtka,
cukier waniliowy,
mąkę pszenną i ziemniaczaną. Gdy
mleko wrze przelewamy masę z
żółtkami i energicznie mieszamy (tak aby nie powstały grudki).
Budyń studzimy, przykrywamy folią spożywczą (żeby nie powstał kożuch). Wystudzony
budyń ucieramy z
masłem lub
margaryną.
Galaretkę rozpuszczamy w 400 ml wrzątku.
Truskawki kroimy w plasterki. W formie układamy pierwszy blat ciasta. Smarujemy połowa kremu budyniowego, wykładamy
truskawkami. Delikatnie polewamy tężejącą
galaretką, odstawiamy na jakiś czas do lodówki aby
galaretka stężała. Na wierzch wykładamy resztę kremu i drugi płat ciasta. Karpatkę chłodzimy w lodówce przynajmniej przez 3 godziny. Dekorujemy
cukrem pudrem.