Wykonanie
Fakt, że święta już za nami i wszyscy żyją przygotowaniami do Sylwestra. A u mnie na blogu opóźnienie i brak przepisów na moje świąteczne wypieki. Dziś przedstawiam super smaczne ciasto z musem
truskawkowym. Po prostu niebo w gębie. Nie wierzycie? Spróbujcie sami, a na pewno podzielicie mój pogląd.Przepis z książki 100 nowych ciast Siostry Anastazji
Biszkopt jasny:4
jajka8 łyżek
cukru3 łyżki
mąki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżka
octuBiszkopt czekoladowy:4
jajka8 łyżek
cukru2 łyżki
mąki pszennej1 łyżka
kakao1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżka
octuMasa budyniowa:1/2 litra
mleka2 opakowania budyniu
waniliowego lub
śmietankowego1 kostka
masła3/4 szklanki
cukru1 opakowanie
cukru waniliowegoMasa truskawkowa:1/2 kg
truskawek - mogą być mrożone3
galaretki truskawkoweMasa śmietankowa:1/2 litra
śmietany kremówki1
galaretka czerwona2-3 łyżki
cukru1 opakowanie okrągłych
biszkoptówPolewa:1 kostka
masła2 szklanki
cukru2 łyżki
kakao1/4 szklanki
mlekaWykonanie:Oddzielam
białka od
żółtek.
Białka ubijam na sztywną pianę dodając po trochu
cukru oraz po jednym
żółtku.
Mąkę mieszam z
proszkiem do pieczenia i delikatnie przesiewam do masy jajecznej. Na końcu dodaję
ocet, przemieszam ze sobą wszystkie składniki. Ciasto przelewam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piekę przez 45 min w temp. 160'C. Biały
biszkopt wyjmuję i odstawiam do wystygnięcia. Tak samo szykuję
biszkopt czekoladowy:
białka ubijam na pianę dodając
cukier i po jednym
żółtku.
Mąkę,
proszek do pieczenia i
kakao mieszam razem i przesiewam do masy. Na końcu
daję ocet i piekę 45 min w temp. 160'C. Gotowe odstawiam, aby wystygło.Z
mleka odlewam pół szklanki, resztę
mleka gotuję, a w pozostawionym
mleku rozprowadzam proszek budyniowy i wlewam na gotujące
mleko. Na wierzch kładę folię spożywczą, by nie wytworzył się kożuch i odstawiam w chłodne miejsce.
Masło ucieram z
cukrem na pianę i dodaję porcjami zimny
budyń. Masę budyniową wykładam na ostudzony
biszkopt czekoladowy..
Truskawki(rozmrożone) miksuję, podgrzewam dodając suche
galaretki i mieszam do zagotowania. Połowę musu wykładam na masę budyniową, na musie układam okrągłe
biszkopty namoczone w ciepłym
mleku i przykrywam resztą musu
truskawkowego. Kremówkę ubijam na sztywno dodając
cukier i tężejącą
galaretkę, uprzednio rozpuszczoną w 1/4 szklanki gorącej
wody. Masę
śmietankową wykładam na zastygnięty mus
truskawkowy. Na wierzchu kładę
biszkopt biały. Składniki polewy rozpuszczam w garnuszku i polewam tym wierzch ciasta.