ßßß
Biszkopt jasny:4 jajka8 łyżek cukru3 łyżki mąki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżka octuBiszkopt czekoladowy:4 jajka8 łyżek cukru2 łyżki mąki pszennej1 łyżka kakao1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżka octuMasa budyniowa:1/2 litra mleka2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego1 kostka masła3/4 szklanki cukru1 opakowanie cukru waniliowegoMasa truskawkowa:1/2 kg truskawek - mogą być mrożone3 galaretki truskawkoweMasa śmietankowa:1/2 litra śmietany kremówki1 galaretka czerwona2-3 łyżki cukru1 opakowanie okrągłych biszkoptówPolewa:1 kostka masła2 szklanki cukru2 łyżki kakao1/4 szklanki mlekaWykonanie:Oddzielam białka od żółtek. Białka ubijam na sztywną pianę dodając po trochu cukru oraz po jednym żółtku. Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i delikatnie przesiewam do masy jajecznej. Na końcu dodaję ocet, przemieszam ze sobą wszystkie składniki. Ciasto przelewam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piekę przez 45 min w temp. 160'C. Biały biszkopt wyjmuję i odstawiam do wystygnięcia. Tak samo szykuję biszkopt czekoladowy: białka ubijam na pianę dodając cukier i po jednym żółtku. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao mieszam razem i przesiewam do masy. Na końcu daję ocet i piekę 45 min w temp. 160'C. Gotowe odstawiam, aby wystygło.Z mleka odlewam pół szklanki, resztę mleka gotuję, a w pozostawionym mleku rozprowadzam proszek budyniowy i wlewam na gotujące mleko. Na wierzch kładę folię spożywczą, by nie wytworzył się kożuch i odstawiam w chłodne miejsce. Masło ucieram z cukrem na pianę i dodaję porcjami zimny budyń. Masę budyniową wykładam na ostudzony biszkopt czekoladowy.. Truskawki(rozmrożone) miksuję, podgrzewam dodając suche galaretki i mieszam do zagotowania. Połowę musu wykładam na masę budyniową, na musie układam okrągłe biszkopty namoczone w ciepłym mleku i przykrywam resztą musu truskawkowego. Kremówkę ubijam na sztywno dodając cukier i tężejącą galaretkę, uprzednio rozpuszczoną w 1/4 szklanki gorącej wody. Masę śmietankową wykładam na zastygnięty mus truskawkowy. Na wierzchu kładę biszkopt biały. Składniki polewy rozpuszczam w garnuszku i polewam tym wierzch ciasta.