Wykonanie
Jabłkowo-
orzechowy przekładaniecPo dłuższej nieobecności powracam z nowym przepisem :). Urlop udany więc jestem wypoczęta i w głowie tysiące nowych pomysłów :D. Oto kolejny przekładaniec z książki Siostry Anastazji, delikatny i mało słodki takie ciasta lubię.
Składniki :Blaszka 24x39 cm6 jaj20 dag mielonych
orzechów6 łyżek
cukru kryształu6 łyżek
mąki pszennej3/4 łyżeczki
proszku do pieczeniaCiasto
jabłkowe1 kg
jabłek4
żółtka15 dag
margaryny30 dag
mąki pszennej1 łyżka
cukru pudru4 dag
drożdży3 łyżki kwaśnej
śmietany2 łyżeczki
cynamonu2 łyżki
bułki tartejszczypta
soliMasa3/4 L
mleka2 budynie
waniliowe25 dag
masłacukier puder wg. uznaniaPolewa1/2 kostki
margaryny5 łyżek
cukru pudru3 łyżki
kakao2 łyżki
wody1 łyżka
żelatyny5 łyżek kwaśnej
śmietanyOpis wykonania:
Biszkopt orzechowyZ podanych składników pieczemy 2 cienkie
biszkopty.
Białka ubijamy, dodając stopniowo
cukier, dodajemy
żółtka i delikatnie mieszamy, następnie dodajemy
orzechy i
mąkę wymieszaną z proszkiem. Pieczemy w 180 C około 15 minut.Ciasto
jabłkoweDrożdże kruszymy i mieszamy z
cukrem pudrem.
Mąkę siekamy z
margaryną, dodajemy
żółtka, szczyptę
soli,
śmietanę i rozrzedzone
drożdże. Wszystko zagniatamy do uzyskania jednolitego ciasta.Następnie blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, połowę ciasta wykładamy na blaszkę, posypujemy
bułką tartą, następnie wykładamy starte
jabłka posypujemy
cynamonem i ponownie
bułką. Całość przykrywamy drugą częścią ciasta. Pieczemy w 180 C około 30 minut.MasaGotujemy
budyń, studzimy.
Masło ucieramy dodajemy
budyń i
cukier do smaku.Złożenie
Biszkopt orzechowy, połowa masy, ciasto
jabłkowe, reszta masy,
biszkopt orzechowy, polewa.Polewa
Żelatynę namaczamy w 2 łyżkach
wody,
cukier,
kakao i
margarynę rozpuszczamy, dodajemy
żelatynę. Mieszamy do połączenia składników - nie doprowadzamy polewy do wrzenia. Po lekkim przestudzeniu dodajemy
śmietanę, mieszamy. Gdy polewa przestygnie wylewamy n a ciasto.
Justyna L.Zwariowana żona i mama, kochająca swoje pasje. Mająca 1000 pomysłów na minutę. Lubię podróżować i odkrywać nowe smaki, w kuchni nigdy się nie nudzę i dobrze się bawię eksperymentując. Od niedawna fanatyczka fotografii kulinarnej i nie tylko.Podobne Przepisy