ßßß Cookit - przepis na Biszkopt orzechowy

Biszkopt orzechowy

nazwa

Wykonanie

Jabłkowo-orzechowy przekładaniec
Po dłuższej nieobecności powracam z nowym przepisem :). Urlop udany więc jestem wypoczęta i w głowie tysiące nowych pomysłów :D. Oto kolejny przekładaniec z książki Siostry Anastazji, delikatny i mało słodki takie ciasta lubię.
Składniki :
Blaszka 24x39 cm
6 jaj
20 dag mielonych orzechów
6 łyżek cukru kryształu
6 łyżek mąki pszennej
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Ciasto jabłkowe
1 kg jabłek
4 żółtka
15 dag margaryny
30 dag mąki pszennej
1 łyżka cukru pudru
4 dag drożdży
3 łyżki kwaśnej śmietany
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżki bułki tartej
szczypta soli
Masa
3/4 L mleka
2 budynie waniliowe
25 dag masła
cukier puder wg. uznania
Polewa
1/2 kostki margaryny
5 łyżek cukru pudru
3 łyżki kakao
2 łyżki wody
1 łyżka żelatyny
5 łyżek kwaśnej śmietany
Opis wykonania:
Biszkopt orzechowy
Z podanych składników pieczemy 2 cienkie biszkopty.
Białka ubijamy, dodając stopniowo cukier, dodajemy żółtka i delikatnie mieszamy, następnie dodajemy orzechy i mąkę wymieszaną z proszkiem. Pieczemy w 180 C około 15 minut.
Ciasto jabłkowe
Drożdże kruszymy i mieszamy z cukrem pudrem. Mąkę siekamy z margaryną, dodajemy żółtka, szczyptę soli, śmietanę i rozrzedzone drożdże. Wszystko zagniatamy do uzyskania jednolitego ciasta.
Następnie blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, połowę ciasta wykładamy na blaszkę, posypujemy bułką tartą, następnie wykładamy starte jabłka posypujemy cynamonem i ponownie bułką. Całość przykrywamy drugą częścią ciasta. Pieczemy w 180 C około 30 minut.
Masa
Gotujemy budyń, studzimy. Masło ucieramy dodajemy budyń i cukier do smaku.
Złożenie
Biszkopt orzechowy, połowa masy, ciasto jabłkowe, reszta masy, biszkopt orzechowy, polewa.
Polewa
Żelatynę namaczamy w 2 łyżkach wody, cukier, kakao i margarynę rozpuszczamy, dodajemy żelatynę. Mieszamy do połączenia składników - nie doprowadzamy polewy do wrzenia. Po lekkim przestudzeniu dodajemy śmietanę, mieszamy. Gdy polewa przestygnie wylewamy n a ciasto.
Justyna L.
Zwariowana żona i mama, kochająca swoje pasje. Mająca 1000 pomysłów na minutę. Lubię podróżować i odkrywać nowe smaki, w kuchni nigdy się nie nudzę i dobrze się bawię eksperymentując. Od niedawna fanatyczka fotografii kulinarnej i nie tylko.
Podobne Przepisy
Źródło:http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com/2014/05/jabkowo-orzechowy-przekadaniec.html