Wykonanie
Przepis na to ciasto pochodzi z Przepisów Alicji ..Jak zwykle u mnie musi być jakaś zmiana.Za szybko polałam ciasto polewą i polewa zaczęła wsiąkać , więc zrobiłam takie esy floresy...Przepis cytuję za autorką..Ciasto kruche25 dag
mąki pszennej15 dag
cukru pudru15 dag
masła2
żółtka2 łyżeczki płaskie
proszku do pieczeniaWykonanieZ podanych składników zarobić ciasto i wyłożyć nim spód i boki blaszki (24x42cm)- blaszkę posmarować tłuszczem.Dodatkiokoło 1,5-2kg
jabłek1 litr
mleka4 budynie
waniliowe lub
śmietankowe2-3 łyżki
cukru1 duży
cukier waniliowycynamonWykonanie
Jabłka obrać, pokroić i usmażyć (można dodać 2 łyżki
cukru), pod koniec dodać
cynamon (około 2-3 łyżeczki), można dodać
rodzynki. Z
mleka,
cukru,
cukru waniliowego ugotować budynie.
Jabłka wyłożyć na kruche ciasto, następnie
jabłka i całość zalać ciepłym
budyniem. Piec około 50 minut w temperaturze 175 stopni. Uwaga! Ciasto kruche można lekko zapiec - około 10 minut. Wówczas czas pieczenia całości skracamy o ten czas.Krem
śmietanowy1/2 litra
śmietany kremówki3 łyżeczki
żelatyny2 łyżki
cukru pudruPolewa czekoladowa1/2 kostki
margaryny5 łyżek
cukru pudru3 łyżki
kakao2 łyżki
wody1 łyżka
żelatyny5 łyżek kwaśnej, gęstej
śmietanyWykonanie kremu
Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki
wody.
Śmietanę ubić, dodając
cukier puder, pod koniec ubijania dodać letnią
żelatynę. Całość rozprowadzić na upieczonym i przestudzonym cieście. Włożyć do lodówki. Gdy krem dobrze zastygnie, polać polewą.Wykonanie polewy
Żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach gorącej
wody.
Margarynę,
cukier, rozpuszczoną
żelatynę i
kakao podgrzewać na wolnym ogniu - nie dopuścić do zagotowania. Po przestudzeniu dodać
śmietanę i dobrze wymieszać.