Wykonanie
Dziś znowu ciasto z dodatkiem
owoców. Tak się już składa że uwielbiam ciasta
owocowe.Są wilgotne i
winne, a takie najbardziej lubię. Ten przepis zaczerpnięty z książki 100 nowych ciast siostry Anastazji. Zachęcam do przygotowania samodzielnie.
Składniki na ciasto kruche:25 dag
mąki pszennej15 dag
cukru pudru150 g
masła2
żółtka2 płaskie łyżeczki
proszku do pieczenia1/3 łyżeczki
amoniakuWykonanie:
Mąkę pszenną wraz z
cukrem pudrem,
proszkiem do pieczenia i
amoniakiem przesiać przez sito. Do sypkich składników dodać schłodzoną
margarynę i posiekać. Następnie dodać
żółtka i zagnieść ciasto. Formę do pieczenia (u mnie 20x32 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Na spodzie i bokach formy rozwałkować ciasto.Dodatki:8-9 średniej wielkości
jabłek1 l
mleka4 budynie
waniliowe lub
śmietankowe bez
cukru2-3 łyżki
cukru2
cukry waniliowe1 mały słoik twardej
marmoladyWykonanie:
Jabłka umyć, osuszyć i obrać, przekroić na połówki i wydrążyć gniazda nasienne. Połówki
jabłek układać na kruchym cieście, środki wypełnić
marmoladą.Z
mleka,
cukru,
cukru waniliowego, budyniu ugotować
budyń i jeszcze ciepłym (nie gorącym!) zalać
jabłka. Ciasto piec w temperaturze 180 st.C około 70 minut.Składniki na
śmietanę:0,5 l
śmietany kremówki 30% lub 36%3 łyżeczki
żelatynycukier puder wg własnego uznaniaWykonanie:
Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej
wody. Schłodzoną
śmietanę ubić z
cukrem pudrem, pod koniec ubijania dodać letnią
żelatynę, cały czas przy tym miksując.
Śmietanę rozprowadzić na powierzchni upieczonego i dobrze wystudzonego ciasta.Gdy
śmietana zastygnie, wierzch ciasta polać
polewą czekoladową.Smacznego!