Wykonanie
Składniki:*na ciasto- 45dag
mąki pszennej- 20dag
margaryny- 20dag
cukru pudru- 4
żółtka- 1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia- 1 op.
cukru waniliowego- 1,5 łyżki kwaśnej
śmietany*na masę budyniową- 2 szklanki
białego wina (użyłam firmy Celebro http://www.celebro.com.pl/#wybor-win,1,biale-francuskie.htm ), www.facebook.com/KlubCelebro- 2 szklanki
soku jabłkowego- 3 i 1/2
torebki budyniu
śmietankowego- ok. 1,5kg
jabłek*na masę
śmietanową- 1/2 litra
śmietany 30%- 2 łyżeczki
żelatyny- 2 łyżki
cukruSposób przygotowania:1.
Żółtka ubijamy z
cukrem i
cukrem waniliowym, dodajemy
śmietanę. Masę wlewamy do
mąki wymieszanej z
proszkiem do pieczenia i posiekaną
margaryną, wyrabiamy ciasto.2.
Budyń gotujemy na
soku jabłkowym i
winie.
Jabłka obieramy i kroimy w kostkę.3. Dużą blaszkę smarujemy tłuszczem, obsypujemy
mąką, wykładamy na nią ciasto, rozkładamy
jabłka i zalewamy gorącym
budyniem.4. Ciasto pieczemy ok. 50 min. w 200 stopniach. Gotowe wyciągamy z pieca i studzimy.5.
Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodając
cukier. Do ubitej
śmietany dodajemy
żelatynę rozpuszczoną w 2 łyżkach
wody na małym ogniu i szybko miksujemy, aby nie było grudek.
Śmietanę wykładamy na wystudzone ciasto, robimy widelcem wzorek i wkładamy do lodówki na co najmniej 2 godz. (najlepiej smakuje na drugi dzień).