ßßß
Cookit - przepis na Szarlotka z ajerkoniakiem
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Szarlotka z ajerkoniakiem
Składniki
Mąka pszenna
Margaryna
Proszek do pieczenia
Cukier puder
Żółtko
Cukier waniliowy
Śmietana
Sok jabłkowy
Wino
Cukier
Śmietana kremówka
Brzoskwinie
Adwokat
Żelatyna
Wykonanie
Ostatnio testuję
wina
, więc dziś ciasto z dodatkiem
różowego wina
Celebro . Jest bardzo wyraźne
smakowo
i raczej w wersji dla dorosłych.
Ciasto:40 dag
mąki pszennej
20 dag
margaryny
1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia
20 dag
cukru pudru
4
żółtka
1
cukier waniliowy
1,5 łyżki kwaśnej
śmietany
Wykonanie:
Mąkę
z proszkiem i
margaryną
posiekać.
Żółtka
,
cukier
,
cukier waniliowy
oraz
śmietanę
dobrze utrzeć i dodać do
mąki
z
margaryną
i wyrobić ciasto.Masa
jabłkowa
:1 kilogram szarej renety
Jabłka
obrać, przekroić na połówki wykroić gniazdka nasienne.Masa budyniowa:2 szklanki
soku jabłkowego
2 szklanki różowego półsłodkiego
wina
Celebro3-4 jasne budynie bez
cukru
Wykonanie:Na
soku jabłkowym
i
winie
ugotować budynie. Tortownicę posmarować tłuszczem (koniecznie musi być tortownica aby łatwo wyjąć ciasto).
Ciastem
dokładnie wyłożyć dno i boki tortownicy. Ułożyć połówki renety, wolne miejsca przykryć pokrojonymi
jabłkami
. Zalać
jabłka
gorącym
budyniem
i upiec ciasto. Wierzch przykryć masą
śmietanową
( najlepiej na drugi dzień po upieczeniu).Masa śmietanowa:1/2 litra
śmietany kremówki
cukier
do smakupuszka
brzoskwiń
1 szklanka
ajerkoniaku
2-3 łyżeczki
żelatyny
Wykonanie:
Śmietanę
ubić dodać
cukier
do smaku oraz rozpuszczoną
żelatynę
. Masę równo rozłożyć na upieczonym cieście. Przybrać wierzch
brzoskwiniami
. Przed podaniem każdą porcję polać
ajerkoniakiem
.Smacznego!
Źródło:
http://przepisy-misiaczek.blogspot.com/2013/08/szarlotka-z-ajerkoniakiem.html
Przepisy powiązane
Szarlotka z winem i budyniem
Szarlotka z winem i budyniem
Szarlotka z winem i budyniem
Szarlotka z winem i budyniem
Szarlotka z winem i budyniem
Składniki powiązane (0)