Wykonanie
Bardzo pyyyszny sernik..polecam..Przepis znaleziony na blogu Dorotki i cytuję za Dorotką, a zrobiony przez moją córkę..Składniki na ciasto:1,5 szkl.
mąki pszennej0,5 szkl.
cukru pudru125 g
margaryny2
żółtka2 łyżeczki
proszku do pieczeniaSkładniki na masę
serową:1 kg tłustego ,
białego sera250 ml kwaśnej
śmietany120 g
margaryny1,5 szkl.
cukru pudru4
jajka [
białka oddzielnie od
żółtek]2 opakowania budyniu
śmietankowego bez
cukruokoło 30 g
cukru waniliowego [ duże opakowanie]Ponadto:800 g
jabłekMąkę wymieszać z
proszkiem do pieczenia. Dodać pozostałe składniki i siekać nożem, aż do połączenia. ciasto zagnieść i włożyć do lodówki na 1 godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć do posmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach 28 x 35 cm. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 190-200 stopni przez 15-20 minut.
Ser zemleć. Oddzielić
białka od
żółtek.
Margarynę utrzeć z
cukrem i
cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodać
żółtka, utrzeć. Do masy wlewać
śmietanę, ucierać.
Białka ubić na sztywną pianę. Do utartej masy dodawać po łyżce
sera i ucierać. Dodać proszek budyniowy, ubite
białka i delikatnie wymieszać.
Jabłka obrać, pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wyłożyć na upieczony, ostudzony spód ciasta. Na
jabłka wyłożyć masę
serową, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 170-180 stopni przez około 45 min. Ciasto ostudzić, udekorować wg uznania.