Wykonanie
Proste kruche ciasto przełożone warstwą prażonych
jabłek i
śmietankowym budyniem. Bardzo smaczna kombinacja smakowa ... polecam!
Składniki na ciasto:2 szklanki
mąki pszennej1 szklanka
maki krupczatki2
jajka16 g
cukru waniliowego1/2 szklanki
cukru pudru200 g
margaryny2 łyżeczki
proszku do pieczeniaMasa budyniowa:3/4 l.
mleka2 budynie
śmietankowe z
cukremPonadto :słoik prażonych
jabłek 700mlWykonanie:
Z podanych na ciasto składników zagnieść jednolite ciasto. Następnie podzielić je na dwie części. Włożyć do lodówki, w tym czasie przygotować
budyń wg opisu na opakowaniu, z tym, że zamiast 1l
mleka użyłam 3/4l.Blaszkę o wymiarach (22 x 40 cm) wysmarować tłuszczem. Na spód blachy wyłożyć jedną część ciasta, nakuć widelcem, na to wyłożyć prażone
jabłka, wyrównać. Na
jabłka wylać
budyń (może być ciepły) chwilkę odczekać, by lekko odparował i wyłożyć na górę pozostałą część ciasta. Można ją sobie rozwałkować na stolnicy i na wałku przenieść ciasto.Piec około 50 minut w 190 st. C. Dobrze wystudzić, najlepiej w lodówce. Wystudzone ciasto posypać
cukrem pudrem.