ßßß Cookit - przepis na KRUCHE CIASTO Z JABŁKAMI I BUDYNIEM

KRUCHE CIASTO Z JABŁKAMI I BUDYNIEM

nazwa

Wykonanie

Proste kruche ciasto przełożone warstwą prażonych jabłek i śmietankowym budyniem. Bardzo smaczna kombinacja smakowa ... polecam!
Składniki na ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka maki krupczatki
2 jajka
16 g cukru waniliowego
1/2 szklanki cukru pudru
200 g margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa budyniowa:
3/4 l. mleka
2 budynie śmietankowe z cukrem
Ponadto :
słoik prażonych jabłek 700ml
Wykonanie:
Z podanych na ciasto składników zagnieść jednolite ciasto. Następnie podzielić je na dwie części. Włożyć do lodówki, w tym czasie przygotować budyń wg opisu na opakowaniu, z tym, że zamiast 1l mleka użyłam 3/4l.
Blaszkę o wymiarach (22 x 40 cm) wysmarować tłuszczem. Na spód blachy wyłożyć jedną część ciasta, nakuć widelcem, na to wyłożyć prażone jabłka, wyrównać. Na jabłka wylać budyń (może być ciepły) chwilkę odczekać, by lekko odparował i wyłożyć na górę pozostałą część ciasta. Można ją sobie rozwałkować na stolnicy i na wałku przenieść ciasto.
Piec około 50 minut w 190 st. C. Dobrze wystudzić, najlepiej w lodówce. Wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem.
Źródło:http://walijskiepichcenie.blogspot.com/2013/11/kruche-ciasto-z-jabkami-i-budyniem.html