ßßß Cookit - przepis na Szarlotka z budyniem

Szarlotka z budyniem

nazwa

Wykonanie

Za oknem jesienno już i niestety chłodno, więc zapraszam Was na kawałeczek szarlotki i kubek gorącej herbatki :)
Przepis znalazłam… nie, nie :) ten przepis znalazł mnie. Pochodzi ze strony http://www.blog.pl/blog-osmykolorteczy_blog_pl .
Zrobił nie małą furorę w naszej blogerskiej społeczności na Fb, więc postanowiłam, że się skuszę i upiekę.
Nie ukrywam, że mak miał w tym duuży swój udział.
Podaję Wam nieco zmodyfikowany przeze mnie ( wg moich kubków smakowych ) przepis na szarlotkę z budyniem :)
Składniki:
– 550g mąki pszennej tortowej
– 250 masła lub margaryn
– 100g cukru pudru lub drobnego cukru do wypieków
– 1 jajko
– 2 żółtka
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 2 łyżki kwaśnej śmietany
– 1kg kwaskowych jabłek
– 2 budynie śmietankowe
– 3-4 łyżki cukru
– 2,5 łyżki ziaren maku
– 800ml mleka
Przygotowanie:
* Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodajemy posiekane masło i krótko wyrabiamy za pomocą robota kuchennego lub siekając nożem.
* Dodajemy jajko, żółtka oraz śmietanę wyrabiając dalej do połączenia się składników.
Dzielimy ciasto dwie części – większą i mniejszą ( na wierzch ciasta ).
* Obydwa kawałki zawijamy w folię, większą odstawiamy do schłodzenia na 2 godziny do lodówki a mniejszą do zamrażalnika.
* Schłodzone ciasto (większą część) przekładamy na dno blaszki ( wym 20x30cm ), wyrównując rękoma i oprószając lekko mąką. Odstawiamy na chwilę.
* Teraz przygotowujemy budyń: z odmierzonej ilości mleka odlewamy 1/3 szklanki, resztę zagotowujemy. W odlanym mleku mieszamy cukier z proszkiem budyniowym i wlewamy energicznie mieszając aż do zgęstnienia. Kiedy budyń będzie miał odpowiednią konsystencję dodajemy mak, mieszamy i zdejmujemy z ognia.
* Jabłka obieramy i kroimy w półplasterki. Wykładamy na ciasto.
Na warstwę jabłek wylewamy budyń i wyrównujmy.
* Na budyń ścieramy drugą część ciasta ( tę mniejszą, którą mamy w zamrażalniku ).
* Wkładamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 190°C i pieczemy przez 45 minut.
Smacznego :)
Kategorie:
Źródło:http://www.niepieprz.pl/szarlotka-z-budyniem