Wykonanie
Za oknem jesienno już i niestety chłodno, więc zapraszam Was na kawałeczek szarlotki i kubek gorącej
herbatki :)Przepis znalazłam… nie, nie :) ten przepis znalazł mnie. Pochodzi ze strony http://www.blog.pl/blog-osmykolorteczy_blog_pl .Zrobił nie małą furorę w naszej blogerskiej społeczności na Fb, więc postanowiłam, że się skuszę i upiekę.Nie ukrywam, że
mak miał w tym duuży swój udział.Podaję Wam nieco zmodyfikowany przeze mnie ( wg moich kubków
smakowych ) przepis na szarlotkę z
budyniem :)Składniki:– 550g
mąki pszennej tortowej– 250
masła lub
margaryn– 100g
cukru pudru lub drobnego
cukru do wypieków– 1
jajko– 2
żółtka– 1 łyżeczka
proszku do pieczenia– 2 łyżki kwaśnej
śmietany– 1kg kwaskowych
jabłek– 2 budynie
śmietankowe– 3-4 łyżki
cukru– 2,5 łyżki ziaren
maku– 800ml
mlekaPrzygotowanie:*
Mąkę mieszamy z
proszkiem do pieczenia i
cukrem pudrem. Dodajemy posiekane
masło i krótko wyrabiamy za pomocą robota kuchennego lub siekając nożem.* Dodajemy
jajko,
żółtka oraz
śmietanę wyrabiając dalej do połączenia się składników.Dzielimy ciasto dwie części – większą i mniejszą ( na wierzch ciasta ).* Obydwa kawałki zawijamy w folię, większą odstawiamy do schłodzenia na 2 godziny do lodówki a mniejszą do zamrażalnika.* Schłodzone ciasto (większą część) przekładamy na dno blaszki ( wym 20x30cm ), wyrównując rękoma i oprószając lekko
mąką. Odstawiamy na chwilę.* Teraz przygotowujemy
budyń: z odmierzonej ilości
mleka odlewamy 1/3 szklanki, resztę zagotowujemy. W odlanym
mleku mieszamy
cukier z proszkiem budyniowym i wlewamy energicznie mieszając aż do zgęstnienia. Kiedy
budyń będzie miał odpowiednią konsystencję dodajemy
mak, mieszamy i zdejmujemy z ognia.*
Jabłka obieramy i kroimy w półplasterki. Wykładamy na ciasto.Na warstwę
jabłek wylewamy
budyń i wyrównujmy.* Na
budyń ścieramy drugą część ciasta ( tę mniejszą, którą mamy w zamrażalniku ).* Wkładamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 190°C i pieczemy przez 45 minut.Smacznego :)
Kategorie: