ßßß
            
        
Za oknem jesienno już i niestety chłodno, więc zapraszam Was na kawałeczek szarlotki i kubek gorącej herbatki :)Przepis znalazłam… nie, nie :) ten przepis znalazł mnie. Pochodzi ze strony http://www.blog.pl/blog-osmykolorteczy_blog_pl .Zrobił nie małą furorę w naszej blogerskiej społeczności na Fb, więc postanowiłam, że się skuszę i upiekę.Nie ukrywam, że mak miał w tym duuży swój udział.Podaję Wam nieco zmodyfikowany przeze mnie ( wg moich kubków smakowych ) przepis na szarlotkę z budyniem :)Składniki:– 550g mąki pszennej tortowej– 250 masła lub margaryn– 100g cukru pudru lub drobnego cukru do wypieków– 1 jajko– 2 żółtka– 1 łyżeczka proszku do pieczenia– 2 łyżki kwaśnej śmietany– 1kg kwaskowych jabłek– 2 budynie śmietankowe– 3-4 łyżki cukru– 2,5 łyżki ziaren maku– 800ml mlekaPrzygotowanie:* Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodajemy posiekane masło i krótko wyrabiamy za pomocą robota kuchennego lub siekając nożem.* Dodajemy jajko, żółtka oraz śmietanę wyrabiając dalej do połączenia się składników.Dzielimy ciasto dwie części – większą i mniejszą ( na wierzch ciasta ).* Obydwa kawałki zawijamy w folię, większą odstawiamy do schłodzenia na 2 godziny do lodówki a mniejszą do zamrażalnika.* Schłodzone ciasto (większą część) przekładamy na dno blaszki ( wym 20x30cm ), wyrównując rękoma i oprószając lekko mąką. Odstawiamy na chwilę.* Teraz przygotowujemy budyń: z odmierzonej ilości mleka odlewamy 1/3 szklanki, resztę zagotowujemy. W odlanym mleku mieszamy cukier z proszkiem budyniowym i wlewamy energicznie mieszając aż do zgęstnienia. Kiedy budyń będzie miał odpowiednią konsystencję dodajemy mak, mieszamy i zdejmujemy z ognia.* Jabłka obieramy i kroimy w półplasterki. Wykładamy na ciasto.Na warstwę jabłek wylewamy budyń i wyrównujmy.* Na budyń ścieramy drugą część ciasta ( tę mniejszą, którą mamy w zamrażalniku ).* Wkładamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 190°C i pieczemy przez 45 minut.Smacznego :)
Kategorie: