Wykonanie
Przepis jest bardzo stary, mam go chyba od zawsze. Cisto jest trochę pracochłonne, ale smaczne i efektowne. Polecam.
Ciasto
makowe50 dag
maku25 dag
margaryny20 dag
cukru pudru6
jajek2 łyżki
mąki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczeniaCukier waniliowyMleko,
olejek migdałowyMak sparzyć
mlekiem, zmielić 3
razy. Utrzeć
margarynę z
cukrem i
żółtkami, dodać
mak,
mąkę z proszkiem,olejek i pianę z
białek.Masa serowa:80 dag dobrego
sera – zmielić (nie może być zbyt mokry)2 szklanki
cukru8
jajek4 łyżki grysiku0,5 kostki
margarynyUtrzeć
margarynę z
cukrem i
żółtkami, dodać
ser, grysik, na końcu pianę z
białek. Wyłożyć dużą blachę (ma ma 39x26) papierem, rozłożyć połowę ciasta
makowego, na to
ser i równomiernie drugą część ciasta
makowego. Rozprowadzenie drugiej warstwy
maku jest dość trudne. Ja nakładam delikatnie łyżką małe porcje a na końcu pomagam sobie widelcem. Chodzi o to, aby wyszły równe warstwy, a nie fale i inne wzory. Upiec ( u mnie siedziało 75 minut w temp.180 stopni), wystudzone oblać
polewą czekoladową.