Wykonanie
To danie jest dla mnie jak podróż sentymentalna w czasy dzieciństwa, pyszności :)
około 3 średnie
jabłka2
jaja0,5 szklanki
mleka1,5 szklanki
mąki pszennej2 kopiaste łyżki
cukru1 łyżka
cukru waniliowego0,5 łyżeczki
proszku do pieczeniacukier puder, ulubione dodatki
Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w 0,7 cm plasterki (
jabłka tez można pokroić na ćwiartki i
potem na plasterki).
Jaja zmiksować z
cukrami na jednorodną masę (nie za długo), wlać
mleko, zmiksować, następnie dodać
mąkę i
proszek do pieczenia, ponownie zmiksować.Do ciasta wsypać jedno pokrojone
jabłko, obtoczyć talarki w cieście.
Kłaść na rozgrzany
olej, smażyć na złoto, odsączyć na ręczniku papierowym.
Po usmażeniu to samo zrobić z resztą
jabłek, chodzi o to, by nie wrzucać naraz wszystkich
jabłek, gdyż wtedy masa będzie zbyt rzadka od soku z
jabłek.Podawać z
cukrem pudrem i ulubionymi dodatkami, u mnie
kiwi i
dżem truskawkowy.