Wykonanie
Ten przepis dostałam od mojej babuni, która piecze fenomenalne ciasta. Nie jest to taki typowy sernik, przypomina trochę piankę i robi zawsze wrażenie na osobach, które je pierwszy raz próbują.
SkładnikiNa ciasto1 kostka
margaryny5
żółtek3 łyżeczki
proszku do pieczenia3/4 szklanki
cukru3 szklanki
mąki pszennejNa masę
serową:700g
białego sera ( trzykrotnie mielonego lub w kubełku)1 całe
jajko1
budyń waniliowy lub
śmietankowy1/2 szklanki
cukru pudru1/2 kostki
masła lub
margarynyDodatkowo5
białek3/4 szklanki
cukru1 puszka
ananasówWykonanieWszystkie składniki na ciasto przełożyć do miski i zagnieść. Ciasto podzielić na dwie części i wsadzić do zamrażalnika. Następnie zmiksować wszystkie składniki na masę
serową, ucierać ok. 5min. Po ok. 15 min wyjąć jedną część ciasta z zamrażalnika i rozwałkować na blasze, na niezapieczonym cieście wyłożyć masę
serową, a na niej pokrojone na małe cząstki
ananasy. Na ananasach rozsmarować pianę ubitą z
białek i
cukru. Wierzch posypać startym na grubej tarce
ciastem. Wstawić do średnio nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 180C ok. 50min.
Opracowała Daria