Wykonanie
Pyszny pleśniak z
jabłkami i dużą ilością
rodzynek. Wszelkie pleśniaki, strzępce i kruszonki należą do moich ulubionych ciast. Ten, który dziś proponuję jest mniej słodki dzięki dużej ilości
kakao.
Składniki ciasta1/2 kg
mąki pszennej250 g
margaryny5
żółtek3 łyżki
cukru pudru2 płaskie łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżka gęstej
śmietany1 duże opakowani
cukru waniliowego2 łyżki
kakaoDodatkowo:5
białek1/2 szklanki
cukru1 opakowanie budyniu
waniliowego (na 3/4 l
mleka)
rodzynkiok. 1 kg
jabłekNa polewę:1/2 kostki
masła1/2 szklanki
cukru2 łyżki
kakao5 łyżek
wodyZ podanych składników (bez
kakao) zagnieść kruche ciasto, podzielić na trzy części, do jednej dodać
kakao. W razie potrzeby, do dwóch pozostałych można dodać trochę
mąki. Jedną jasną część rozwałkować i wyłożyć na blaszkę(na papierze do pieczenia). Na ciasto rozłożyć
jabłka, które wcześniej należy obrać, zetrzeć na grubej tarce, odcisnąć sok i wymieszać z
rodzynkami. Na
jabłka zetrzeć ciasto
kakaowe. Z
białek ubić pianę, dodać
cukier, jeszcze chwilę ubijać, połączyć z
budyniem w proszku, dodać
rodzynki i wylać na ciemne ciasto. Na wierzch zetrzeć drugą część jasnego cista. Piec ok. 45 minut w temp. 180 stopni. Gorące ciasto oblać polewąPrzygotowanie polewy:Wszystkie składniki razem zagotować - doprowadzić do wrzenia powoli, na małym ogniu, cały czas mieszając.