ßßß Cookit - przepis na Przekładaniec jabłkowo-orzechowy

Przekładaniec jabłkowo-orzechowy

nazwa

Wykonanie

6 jajek
6 łyżek zmielonych orzechów
4,5 łyżki bułki tartej
6 łyżek cukru
1,5 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ciasto jabłkowe:
1 kg jabłek
6 żółtek
20 dag margaryny
45 dag mąki pszennej
1,5 łyżka cukru pudru
6 dag drożdży
4 łyżki kwaśnej śmietany
3 łyżki bułki tartej
szczypta soli
Masa:
0,5 litra mleka
2 budynie śmietankowe
1 masło (25 dag)
1/3 szklanki cukru pudru
Biszkopt orzechowy:
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodając stopniowo cukier. Dodajemy żółtka, a następnie mąkę z proszkiem do pieczenia, orzechy i bułkę tartą. Na blaszkę posmarowaną margaryną, wyłożoną papierem do pieczenia wylewamy ciasto. Pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po ostudzeniu biszkopt przekrajamy na dwie części.
Ciasto jabłkowe:
Świeże drożdże mieszamy z cukrem i pozostawiamy na 15-20 minut. Margarynę siekamy nożem z mąką. Dodajemy żółtka, sól, śmietanę, cukier, wcześniej przygotowane drożdże. Ciasto szybko wyrabiamy. Połowę ciasta wykładamy na blaszkę. Na tę warstwę wykładamy jabłka starte na tarce o grubych oczkach połączone z bułką tartą. Jabłka przykrywamy drugą połową ciasta. Pieczemy również ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Masa:
Z mleka, cukru, budyniu gotujemy budyń. Do utartego masła dodajemy przestudzony budyń.
Sposób przełożenia:
- biszkopt orzechowy,
- masa,
- ciasto jabłkowe,
- masa,
- biszkopt orzechowy.
Wierzch ciasta posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
Źródło:http://saloniksmakow.blogspot.com/2015/04/przekadaniec-jabkowo-orzechowy.html