Wykonanie
6
jajek6 łyżek zmielonych
orzechów4,5 łyżki
bułki tartej6 łyżek
cukru1,5 łyżki
mąki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczeniaCiasto
jabłkowe:1 kg
jabłek6
żółtek20 dag
margaryny45 dag
mąki pszennej1,5 łyżka
cukru pudru6 dag
drożdży4 łyżki kwaśnej
śmietany3 łyżki
bułki tartejszczypta
soliMasa:0,5 litra
mleka2 budynie
śmietankowe1
masło (25 dag)1/3 szklanki
cukru pudruBiszkopt orzechowy:
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodając stopniowo
cukier. Dodajemy
żółtka, a następnie
mąkę z
proszkiem do pieczenia,
orzechy i
bułkę tartą. Na blaszkę posmarowaną
margaryną, wyłożoną papierem do pieczenia wylewamy ciasto. Pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po ostudzeniu
biszkopt przekrajamy na dwie części.Ciasto
jabłkowe:Świeże
drożdże mieszamy z
cukrem i pozostawiamy na 15-20 minut.
Margarynę siekamy nożem z
mąką. Dodajemy
żółtka,
sól,
śmietanę,
cukier, wcześniej przygotowane
drożdże. Ciasto szybko wyrabiamy. Połowę ciasta wykładamy na blaszkę. Na tę warstwę wykładamy
jabłka starte na tarce o grubych oczkach połączone z
bułką tartą.
Jabłka przykrywamy drugą połową ciasta. Pieczemy również ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni.Masa:Z
mleka,
cukru, budyniu gotujemy
budyń. Do utartego
masła dodajemy przestudzony
budyń.Sposób przełożenia:-
biszkopt orzechowy,- masa,- ciasto
jabłkowe,- masa,-
biszkopt orzechowy.Wierzch ciasta posypujemy
cukrem pudrem.Smacznego!