ßßß
Cookit - przepis na Ciasto orzechowo - jabłkowe
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Ciasto orzechowo - jabłkowe
Składniki
Jajko
Orzech włoski
Bułka tarta
Cukier
Mąka pszenna
Proszek do pieczenia
Jabłko
Żółtko
Margaryna
Drożdże
Cukier puder
Śmietana
Cynamon
Sól
Mleko
Mąka ziemniaczana
Masło
Biszkopty
Orzechy
Wykonanie
Ciasta Siostry Anastazji mnie zachwycają . Przygotowanie zajmuje sporo pracy , ale efekt końcowy jest tego wart.
Biszkopt
orzechowy
niezwykle mięciutki i puszysty. Masa
jabłkowa
pyszna , z dwóch stron otulona
drożdżowo
- kruchym
ciastem
. Bardzo polecam spróbować tego ciasta :)
Wymiary blaszki: 28 x 24 cm
Temp. pieczenia : 180 C
Czas pieczenia : 30 min + 30 min + 40 min.
Składniki:
Biszkopt
orzechowy
:
4
jajka
4 łyżki zmielonych
orzechów włoskich
3 łyżki
bułki tartej
4 łyżki
cukru
1 łyżka
mąki pszennej
1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia
1 kg
jabłek
4
żółtka
150 g
margaryny
300 g
mąki pszennej
40 g
drożdży
1 łyżka
cukru pudru
3 łyżki kwaśnej
śmietany
2 łyżeczki
cynamonu
2 łyżki
bułki tartej
szczypta
soli
Masa :
3 szkl.
mleka
3 łyżki
cukru
3 łyżki
mąki pszennej
( kopiaste )
3 łyżki
mąki ziemniaczanej
(kopiaste )
200 g
masła
Sposób przygotowania :
Biszkopt
orzechowy
: x 2
Białka
ubijamy z
cukrem
aż powstanie piana.
Następnie dodajemy po 1
żółtku
,
mąkę
z
proszkiem do pieczenia
, zmielone
orzechy
,
bułkę tarta
.
Delikatnie mieszamy , aby
biszkopt
nie stracił puszystości.
Biszkopt
wylać na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 C na ok. 30 minut.
Źródło:
http://smakolyki-moniki.blogspot.com/2014/09/ciasto-orzechowo-jabkowe.html
Przepisy powiązane
Przekładaniec jabłkowo-orzechowy
Przekładaniec jabłkowo-orzechowy
Przekładaniec jabłkowo-orzechowy
Przekładaniec jabłkowo-orzechowy
Przekładaniec jabłkowo-orzechowy
Składniki powiązane (0)