ßßß Cookit - przepis na Niebo "w gębie"

Niebo "w gębie"

nazwa

Wykonanie

Jedno z moich ulubionych ciast... to akurat kojarzy mi się ze świętami :) ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby piec go w dowolnej chwili. Po prostu niebo w gębie ...
Liczba porcji:
16-20
Czas przygotowania: 1 , 5 - 2 godzin
Stopień trudności: średnio trudne
Koszt: średnio drogie
Składniki - ciasto kruche:
- 2 szklanki mąki pszennej bądź tortowej
- 20 dag margaryny (wyjąć ok 20 minut wcześniej z lodówki)
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 3 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki - masa jabłkowa:
- ok. 1 kg jabłek (lub więcej jeśli ktoś lubi podjadać :))
- 2 łyżki cukru (jeśli jabłka są słodkie, nie należy dodawać cukru)
- 2 łyżki soku z wyciśniętej cytryny (aby jabłka nie ściemniały)
Składki - masa orzechowa:
- ok 25 dag orzechów włoskich + parę ładnych połówek do dekoracji
- 1 szklanka mleka
- 25 daj masła
- 3/4 szklanki cukry pudru (można dodać zwykły cukier, ale cukier puder lepiej się połączy z masą)
Składniki - polewa czekoladowa:
- 7 łyżek wody
- 7 czubatych łyżek cukru pudru (bądź cukru zwykłego)
- 1/4 kostki masła
- 2 łyżki ciemnego kakao
Przygotowanie:
Do mąki dodać pokrojoną w kostkę margarynę, przesiany cukier puder, żółtka i proszek do pieczenia.
Zagnieść ciasto możliwie jak najszybciej i podzielić na 2 części. Owinąć folią i schować do lodówki na ok 30 minut.
Każdą część upiec osobno w wysmarowanej tłuszczem blaszce w wymiarach ok 25 cm x 35 cm. Piec 20 minut (bądź dłużej) w temperaturze 170 stopni. Jeśli nie mamy dwóch jednakowych blach, ciasto piec jedno po drugim. Pierwszą wersje upiec na papierze do pieczenia.
Masa jabłkowa.
W międzyczasie jabłka zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Jabłka przełożyć do garnka, dodać cukier, sok z cytryny.
Dusić na małym ogniu ok 15-20 minut.
Następnie całą masę (jeszcze ciepłą) rozsmarować na jednym kawałku ciasta kruchego i następnie przykryć drugim kawałkiem ciasta. Docisnąć lekko.
Masa orzechowa.
Orzechy zemleć i następnie zalać gorącym mlekiem. Ostudzić.
Masło utrzeć dodając stopniowo cukier puder i ostudzoną masę orzechową.
Masę przełożyć na wierzch na kruche ciasto.
Polewa czekoladowa:
Cukier z wodą chwilę gotować, dodać masło i kakao, zagotować. Ostudzić.
Ostudzoną polewą polać wierzch masy orzechowej, udekorować orzechami.
Udekorować orzechami.
Smacznego !
Inspiracja kulinarna zaczerpnięta od rodziny :)
Źródło:http://kuchniasandry.blogspot.com/2012/02/niebo-w-gebie.html