Wykonanie
Jedno z moich ulubionych ciast... to akurat kojarzy mi się ze świętami :) ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby piec go w dowolnej chwili. Po prostu niebo w gębie ...Liczba porcji:16-20Czas przygotowania: 1 , 5 - 2 godzinStopień trudności: średnio trudneKoszt: średnio drogie
Składniki - ciasto kruche:- 2 szklanki
mąki pszennej bądź tortowej- 20 dag
margaryny (wyjąć ok 20 minut wcześniej z lodówki)- 1/2 szklanki
cukru pudru- 3
żółtka- 1 łyżeczka
proszku do pieczeniaSkładniki - masa
jabłkowa:- ok. 1 kg
jabłek (lub więcej jeśli ktoś lubi podjadać :))- 2 łyżki
cukru (jeśli
jabłka są słodkie, nie należy dodawać
cukru)- 2 łyżki soku z wyciśniętej
cytryny (aby
jabłka nie ściemniały)Składki - masa orzechowa:- ok 25 dag
orzechów włoskich + parę ładnych połówek do dekoracji- 1 szklanka
mleka- 25 daj
masła- 3/4 szklanki
cukry pudru (można dodać zwykły
cukier, ale
cukier puder lepiej się połączy z masą)Składniki -
polewa czekoladowa:- 7 łyżek
wody- 7 czubatych łyżek
cukru pudru (bądź
cukru zwykłego)- 1/4 kostki
masła- 2 łyżki ciemnego
kakaoPrzygotowanie:Do
mąki dodać pokrojoną w kostkę
margarynę, przesiany
cukier puder,
żółtka i
proszek do pieczenia.
Zagnieść ciasto możliwie jak najszybciej i podzielić na 2 części. Owinąć folią i schować do lodówki na ok 30 minut.
Każdą część upiec osobno w wysmarowanej tłuszczem blaszce w wymiarach ok 25 cm x 35 cm. Piec 20 minut (bądź dłużej) w temperaturze 170 stopni. Jeśli nie mamy dwóch jednakowych blach, ciasto piec jedno po drugim. Pierwszą wersje upiec na papierze do pieczenia.
Masa
jabłkowa.W międzyczasie
jabłka zetrzeć na tarce na grubych oczkach.
Jabłka przełożyć do garnka, dodać
cukier,
sok z cytryny.
Dusić na małym ogniu ok 15-20 minut.
Następnie całą masę (jeszcze ciepłą) rozsmarować na jednym kawałku ciasta kruchego i następnie przykryć drugim kawałkiem ciasta. Docisnąć lekko.
Masa orzechowa.
Orzechy zemleć i następnie zalać gorącym
mlekiem. Ostudzić.
Masło utrzeć dodając stopniowo
cukier puder i ostudzoną masę
orzechową.
Masę przełożyć na wierzch na kruche ciasto.
Polewa czekoladowa:
Cukier z
wodą chwilę gotować, dodać
masło i
kakao, zagotować. Ostudzić.
Ostudzoną polewą polać wierzch masy orzechowej, udekorować
orzechami.
Udekorować
orzechami.
Smacznego !Inspiracja kulinarna zaczerpnięta od rodziny :)