Wykonanie
Przepis jesienny, chociaż jedną nogą jeszcze stąpający po rozgrzanych kamyczkach dalmackiej plaży. Polskie
jabłka i chorwackie
figi uwięzione razem, za słodkimi, kruchymi kratkami. Na klasyczną jesienną szarlotkę jeszcze przyjdzie czas... :)
Składniki:- nadzienie:ok 15-20 świeżych fig4
jabłkakilka łyżek
wodycukier- ciasto:375 g
mąki pszennej3/4 kostki
masła (zimnego)100 ml zimnego
mleka1 i 1/2
żółtka2 łyżki
cukru pudru lub drobnego
cukru1/2
żółtka i łyżka
mleka do posmarowaniaPrzygotowanie:Przygotuj nadzienie.
Owoce umyj i osusz. Figom odetnij twarde ogonki,
jabłka obierz, a następnie pokrój
owoce. Umieść w rondlu i podlej niewielką ilością
wody, dodaj kilka łyżek
cukru. Duś
owoce około godziny, aż wyraźnie zmiękną, a mus będzie miał dość gęstą konsystencję. W międzyczasie dodaj
cukru do smaku. W razie potrzeby - gdyby sok z
owoców za szybko odparowywał, podlewaj je niewielkimi ilościami
wody.W międzyczasie możesz przygotować ciasto. W misce umieść
mąkę,
cukier,
sól i pokrojone w kostkę
masło. Wyrabiaj dokładnie palcami, aż powstanie konsystencja zbliżona do okruszków. Następnie dodaj
żółtko i używając spiralnych końcówek miksera, zmiksuj. Miksując dodawaj stopniowo
mleko, ciasto powinno zacząć zbijać się w jedną całość. Uformuj z ciasta kulę,
owiń folią spożywczą i umieść w lodówce na około 40-50 minut.Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni C. Z ciasta odkrój mniejszą część - około 1/3 i odłóż do lodówki zawinięte w folię. Większą część ciasta rozwałkuj i wyłóż nim formę do tarty lub tortownicę formując brzeg na 3-4 centymetry. Ciasto nakłuj widelcem i włóż na 5-10 minut do piekarnika. W tym czasie rozwałkuj mniejszą część ciasta na okrąg o średnicy formy, w której pieczesz ciasto. Pokrój je na paski szerokości 1,5-2 cm. Na podpieczony spód wyłóż nadzienie
jabłkowo-
figowe. Następnie bierz co drugi pasek z ciasta i wykładaj w jedną stronę, a następnie pozostałe paski w drugą. Tak powstanie wzór kratki na wierzchu placka. Na koniec wymieszaj pół
żółtka z łyżką
mleka i przy pomocy pędzelka posmaruj tą mieszanką kratkę z kruchego ciasta. Piecz około 40 minut. Smacznego!