Wykonanie
Lato zbliża się nieubłaganie, więc wypadałoby zrzucić trochę zimowych kilogramów. Proponuję więc bardzo zdrową wersję tortilli. Domowo przygotowana tortilla z
mąki pełnoziarnistej do tego soczysta, pieczona
pierś z kurczaka – doprawiona dużą ilością przypraw. Oczywiście też świeże warzywa! Koniecznie te wiosenne jak np.
rzodkiewka czy
roszponka, ale również bardzo zdrowa
marchewka. Jako sos nie używamy
majonezu ani jakiejś
śmietany tylko nisko tłuszczowy
sos tzatziki na bazie świeżego
ogórka i
jogurtu naturalnego. Samo zdrowie, a do tego sycące i pyszne! Polecam.

Składniki (na 4 tortille):Tortille*:ok 200 g
mąki pełnoziarnistejok 50 g
mąki kukurydzianej1/2 szklanki
wodyłyżeczka
soli2 łyżeczki
oliwy z oliwekKurczak:ok 0,5 kg
piersi z kurczakaPrzyprawy:
sól,
pieprz,
suszone oregano, suszona
bazylia,
tymianek, słodka i
ostra papryka w proszku,
czosnek granulowanyok łyżka
oliwy z oliwekSos tzatziki:pół
ogórkaok 125 g
jogurtu naturalnego (najlepiej
jogurtu greckiego)1 ząbek
czosnkuok łyżka suszonego lub świeżego posiekanego
koperkusól,
pieprzWarzywa (można dodać dowolne ulubione):
marchewkakilka
rzodkiewekroszponkapomidorczerwona cebulakiełki*Oczywiście można użyć też gotowych tortilli pełnoziarnistych.Przygotowanie:
Kurczak :
Piersi z kurczaka polać
oliwą i posypać
przyprawami. Przypraw dodajemy wg uznania. Ja dodałam po ok 1-2 łyżeczki każdego z
ziół, gdyż lubię dobrze doprawionego
kurczaka i moim zdaniem powinien być obsypany
przyprawami. Piersi odstawiamy do lodówki na ok 30 minut. W
między czasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i przygotowujemy tortille i sos.Tzatziki:
Ogórka obrać i zetrzeć na tarce do miseczki, posolić i odstawić na ok 10 minut. Po tym czasie odlać z niego całą powstałą
wodę (najlepiej jeszcze odcisnąć). Dodać
jogurt, przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany
czosnek,
koperek oraz
przyprawy do smaku.
Kurczaka włożyć do naczynia żaroodpornego i szczelnie przykryć, włożyć do nagrzanego piekarnika i piec ok 20 – 25 minut. Nie za długo gdyż nie powinien wyschnąć. W
między czasie przygotować tortille.Tortilla: Dokładnie wymieszać wszystkie składniki i zagnieść ciasto, powinno być dość elastyczne. Odstawić do lodówki na ok 10 minut. Po tym czasie podzielić na ok 4 porcje (jeśli mamy mniejszą patelnię to np. na 5 lub 6). Każdą kulkę rozwałkować (można podsypać lekko
mąką) na dość cienki placek. Na suchej rozgrzanej patelni smażyć kolejno tortille po ok 1-2 minuty z każdej strony (nie za długo, bo staną się za twarde, muszą tylko się podgrzać, żeby
mąka przestała być surowa). Składniki najlepiej zawijać od razu w gorące tortille, gdyż wtedy są one najbardziej elastyczne.Składanie naleśników:tortille smarujemy
sosem tzatziki 2. układamy na niej pokrojonego w plasterki gorącego
kurczaka

3. posypujemy startą na tarce
marchewką 4. i startą na tarce
rzodkiewką

5. dodajemy
sałatę,
roszponkę kiełki, np. pokrojoną w kosteczkę
czerwoną cebulę oraz pokrojone w plastry
pomidory
6. zawijamy i smacznego!!!




