ßßß
Jak obiecałam... pokażę wam kilka pomysłów na nadmiar cukinii w kuchni :))) Jeśli jeszcze nie macie dość, proponuję - placuszki z cukinii :) Przygotowuje się je bardzo podobnie do Placka z sosem jogurtowo-czosnkowym .Placuszki pieką się błyskawicznie - i im cieńsze uda się Wam je nałożyć na patelnię - tym lepiej :)Ja nakładałam ciasto łyżką stołową i przyciskałam do patelni.Danie można urozmaicić dodając do placków różne sosy, ten na zdjęciu to sos jogurtowo-czosnkowy, który znacie z poprzedniego wcielenia cukinii - i który nam się jeszcze nie znudził :) ale zamiast tego, możecie zrobić np. sos jogurtowo-pomidorowy :) Poniżej podam Wam przepis :)Składniki:Placki:1 nieduża cukinia (ok. 300g.)1 średnia cebula czerwona4 łyżki mąki2-3 jajkaodrobina oliwy do smażeniasólSos:150g jogurtu naturalnego150g jogurtu greckiegoświeżo mielony pieprzkilka listków bazylii2 ząbki czosnku lub 1 pomidor
Do dzieła:Ciasto przygotowujemy tak samo, jak w przepisie na Placek z sosem . Nieobraną, umytą cukinię przecieramy przez tarkę o dużych oczkach, dodajemy pokrojoną lub przetartą cebulę, wbijamy jajko, wsypujemy mąkę i wszystko mieszamy doprawiając szczyptą soli.Łączymy ze sobą dwa jogurty i dodajemy pokrojone listki bazylii. Pomidor kroimy w dużą kostkę, doprawiamy pieprzem i wrzucamy do jogurtu :) Gotowe.Proponuję przekładać placki smarując je kolejno sosem - tak aby powstała mała wieża :) Smacznego!