Pyszny sos tzatzikirodem z Grecji.Najlepszy jest robiony latem, gdy mamy dostęp do pachnących ogórków gruntowych.Podaję go do dań mięsnych, bardzo często tych z grilla.Dlatego sos tzatziki kojarzy mi się z ciepłym, letnim weekendem :)Składniki:1 ogórek gruntowy1 średni jogurt grecki4 ząbki czosnku1/4 pęczka świeżego koperkusólpieprzWykonanie:Koperek siekamy i dodajemy do jogurtu.Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do jogurtu.Ogórka ścieramy na szatkownicy o grubych oczkach, solimy, odciskamy z soku i dodajemy do jogurtu.Całość lekko solimy, pieprzymy i mieszamy.Smacznego :)Jeśli sos tzatziki zabieram ze sobą na grilla na działkę, wówczas ogórki mieszam z jogurtem dopiero przed samym podaniem. Pozostałe składniki można ze sobą połączyć nawet kilka godzin wcześniej.Przykład podania:Szaszłyki drobiowe z grilla w przyprawie do gyrosa.Gyros z kurczaka