ßßß
Składniki:2 pomidory,średni ogórek zielony,czerwona cebularukola (niekoniecznie)2 filety z kurczakapapryka słodka,sól,pieprz,tymianek,oregano,bazylia ,oliwa z oliwek ,jogurt greckiczosnek,greckie chlebki pita ,mi wyszło 8 chlebków(przepisy można znaleźć w internecie,nie wiem czy są równie dobre jak ten,ale warto spróbować,niestety Ja nie mogę podać przepisu na swoje chlebki,dostałam je tylko na swój użytek ,od rodowitej greczynki.Wybaczcie!)
Wykonanie:Warzywa kroimy,rukolę dokładnie płuczemy. Mięso kroimy na cieniutkie paski, przyprawiamy papryką słodką ,suszonymi ziołami solą,pieprzem itp. Smażymy na oliwie z oliwek do zrumienienia. Mieszamy wszystkie składniki na ciasto,dzielimy je na 8 części, robimy z nich małe kulki i odstawiamy na chwile pod przykryciem. Następnie wałkujemy je na niezbyt cienkie placki,muszą być puszyste, a nie cienkie i chrupkie jak na tortille,patelnię skrapiamy oliwą i smażymy z obu stron na złoty kolor,uważając żeby nie przypiec, chlebki muszą być mięciutkie,żeby dało się je zwinąć.
Gotowe chlebki przekładamy na talerz, na środku smarujemy je sosem czosnkowym,kładziemy smażone mięsko,rukolę pomidora,ogórka,cebulę i na koniec znowu trochę sosu czosnkowego. Zwijamy je, zaczynając od dołu, następnie jeden bok i drugi. I tak o to Greckie pity są od razu gotowe do spożycia. Wyszły identyczne jak w Tavernie w Gazi i w Chani. Przepis pochodzi od rodowitej greczynki ,dlatego wyszły idealne ;)Smacznego!!!