Wykonanie
Chlebki pita pojawiły się już u mnie na blogu tutaj (klik). Dzisiaj chciałabym Wam zaproponować drugą ich odsłonę.
Chlebki wychodzą puchate, mięciuteńkie, z idealną kieszonką na farsz. Przepis na nie znalazłam tutaj i polecam Wam baaardzo.Składniki:600g
mąki pszennej42g świeżych
drożdży15g
soli5g
cukru2 łyżki
olejuok 280g letniej
wody (od tego zaczynamy i dolewamy w miarę potrzeby)
Drożdże rozpuścić w wodzie, dodać
cukier i odstawić na 15 minut.
Mąkę przesiać, wymieszać z
solą, dodać
drożdże z
wodą i
cukrem oraz
olej i wyrobić gładkie ciasto. W miarę potrzeb dolać
wody. Odstawić w misce przykryte ściereczką na ok 1-1,5 godz do podwojenia swojej objętości. Po tym czasie ciasto dzielimy na 8 części i z każdej formujemy coś na kształt bułeczki. Odstawiamy na ok. 40 min do napuszenia. Piekarnik razem z blachą (!) nagrzewamy do 250 stopni.Gdy ciasto juz wyrośnie rozwałkowujemy go na placuszki o grubości 5-6 mm i natychmiast wkładamy do nagrzanego pieca na naoliwiona blachę i pieczemy ok 7-8 minut. W trakcie pieczenia nie wolno otwierać drzwiczek piekarnika (!) Nie jest wskazane by ciasto po rozwałkowaniu jeszcze nam rosło na blacie - musi być od razu wsadzone do pieca, więc wałkujemy systematycznie po dwa placki i je pieczemy. Podawać można od razu nacinając z
boku nożem kieszonkę lub odcinając np nożyczkami końcówkę. Napełnić dowolnym farszem (u mnie gyros drobiowy). Jeśli zdecydujemy się na podawanie w późniejszym czasie wystarczy upieczone wcześniej
pity lekko spryskać
wodą (rozpylaczem) i na chwile wstawić do pieca nagrzanego do 200 stopni. Uważać by ich nie przesuszyć.Gyros drobiowy:2 podwójne
piersi kurczakaprzyprawa Kotany "gyros"
Kurczaka pokroić w paseczki i podsmażyć na
oliwie z dodatkiem
przyprawy. Usmażyć na złoto.
Sos tzatziki:200 ml
jogurtu greckiego1
ogórek2 ząbki
czosnkukilka gałązek
koperkusól,
pieprzOgórka zetrzeć na tarce o grubych oczkach i odcisnąć,
czosnek przecisnąć przez praskę,
koperek pokroić drobno. Wszystko dokładnie wymieszać z
jogurtem i doprawić do smaku.Podawać można na kilka sposobów. Do
pity można nałożyć samo
mięso polane
sosem tzatziki a osobno podać np
sałatkę grecką (klik) lub można tez bezpośrednio do każdej
pity nałożyć odrobinę
ogórka,
pomidora,
sałaty, gyrosa i całość polać
sosem tzatziki. W Grecji często też można spotkać dodawane do środka frytki. Wybór dodatków pozostawiam Waszej fantazji.Smacznego :)