Wykonanie
Pita pochodzi prawdopodobnie ze starożytnej Syrii. Jest bardzo popularna w krajach Bliskiego Wschodu i Mahgrebu. Najczęściej jedzona z różnymi sosami, stanowi idealną przekąskę lub dodatek do sałatek i dań
mięsnych. Przepis, który wg. mnie jest idealny, podawała niegdyś Bajaderka z forum cincin.
1 szklanka ciepłej
wody500 g
mąki pszennej3 łyżki
oleju lub
oliwy1 łyżeczka
soli1/2 łyżeczki
cukru7 g suchych
drożdży ( instant = 1 opakowanie)
Mąkę wymieszać w dużej misce z
drożdżami. Dodać ciepłą
wodę,
olej,
sól i
cukier. Zagnieść ciasto. W razie potrzeby podsypać trochę
mąki, aż ciasto przestanie kleić się do dłoni. Ciasto odstawić na godzinę do wyrośnięcia.Ciasto podzielić na 8 części, z których uformować placuszki.Pozostawić je do wyrośnięcia na pół godziny.Po 15 minutach należy rozgrzać piekarnik do 260 st. Warunkiem wyrośnięcia pit jest bardzo wysoka temperatura, oraz położenie ich na gorącej blasze. Blachę należy oczywiście przykryć papierem do pieczenia.
Pity przekładać na blachę i piec 6-8 minut, aż będą leciutko złote. Nie należy zbyt mocno ich przyrumieniać, bo będą twarde.Można je podać np. z Shoarmą z
kurczaka i
sosem czosnkowym .