ßßß Cookit - przepis na chleb w garnku pieczony

chleb w garnku pieczony

nazwa

Wykonanie

Prosty i banalnie łatwy przepis na domowe pieczywo. Co prawda nie piekłam go w garnku lecz w tortownicy :), ale nie wpłynęło na to ogólny charakter chlebka. Przepis podesłała mi czytelniczka bloga Ania S., której bardzo za niego dziękuję, będę regularnie wracać do tego przepisu.
P.S. Chlebek oczywiście krojony na ciepło :D
750 gramów mąki pszennej
1 - 1,5 łyżeczki soli
25 gramów drożdży
0,5 łyżeczki cukru
2 szklanki wody troszkę cieplejszej niż temp. ciała
1 łyżka oleju
dodatkowo:
0,5 garści mąki pszennej do podsypania
Wieczorem do dużej miski wsypujemy mąkę, sól, cukier, wlewamy olej oraz rozkruszamy drożdże.
Wszystko zalewamy 0,5 litra wody, mieszamy łyżką, przykrywamy folia i wstawiamy na noc do lodówki.
Następnego dnia ciasto wyjmujemy z lodówki na około 25 minut przed zagniataniem, potem wyjmujemy je z miski i zagniatamy na lekko podsypanym mąką blacie.
Dno tortownicy o średnicy 24 cm posypujemy mąką i wykładamy ciasto (boków ani dna nie smarujemy żadnym tłuszczem).
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 40 - 60 minut.
UWAGA: Tuż przed pieczeniem chlebek posmarowałam wodą w temp. pokojowej i posypałam mąką, możecie posypać go również ulubionymi ziarenkami (zamiast mąki).
Po upływie tego czasu piekarnik nagrzewamy do 210 stopni, wkładamy chlebek i pieczemy go około 55 minut (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie).
Jeśli zauważycie, że chleb zaczyna się zbyt mocno przypiekać od góry przykryjcie go folią aluminiową i pieczcie dalej.
Dobrze upieczony chleb przy opukiwaniu z góry powinien wydawać głuchy odgłos.
Chlebek wyjmujemy z foremki i studzimy na kratce.
Źródło:http://zcukrempudrem.blogspot.com/2015/12/chleb-w-garnku-pieczony.html