Wykonanie
Prosty i banalnie łatwy przepis na domowe
pieczywo. Co prawda nie piekłam go w garnku lecz w tortownicy :), ale nie wpłynęło na to ogólny charakter
chlebka. Przepis podesłała mi czytelniczka bloga Ania S., której bardzo za niego dziękuję,
będę regularnie wracać do tego przepisu.P.S. Chlebek oczywiście krojony na ciepło :D
750 gramów
mąki pszennej1 - 1,5 łyżeczki
soli25 gramów
drożdży0,5 łyżeczki
cukru2 szklanki
wody troszkę cieplejszej niż temp. ciała1 łyżka
olejudodatkowo:0,5 garści
mąki pszennej do podsypaniaWieczorem do dużej miski wsypujemy
mąkę,
sól,
cukier, wlewamy
olej oraz rozkruszamy
drożdże.
Wszystko zalewamy 0,5 litra
wody, mieszamy łyżką, przykrywamy folia i wstawiamy na noc do lodówki.
Następnego dnia ciasto wyjmujemy z lodówki na około 25 minut przed zagniataniem,
potem wyjmujemy je z miski i zagniatamy na lekko podsypanym
mąką blacie.
Dno tortownicy o średnicy 24 cm posypujemy
mąką i wykładamy ciasto (
boków ani dna nie smarujemy żadnym tłuszczem).
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 40 - 60 minut.
UWAGA: Tuż przed pieczeniem chlebek posmarowałam
wodą w temp. pokojowej i posypałam
mąką, możecie posypać go również ulubionymi ziarenkami (zamiast
mąki).Po upływie tego czasu piekarnik nagrzewamy do 210 stopni, wkładamy chlebek i pieczemy go około 55 minut (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie).Jeśli zauważycie, że
chleb zaczyna się zbyt mocno przypiekać od góry przykryjcie go folią aluminiową i pieczcie dalej.Dobrze upieczony
chleb przy opukiwaniu z góry powinien wydawać głuchy odgłos.Chlebek wyjmujemy z foremki i studzimy na kratce.