ßßß



750 gramów mąki pszennej1 - 1,5 łyżeczki soli25 gramów drożdży0,5 łyżeczki cukru2 szklanki wody troszkę cieplejszej niż temp. ciała1 łyżka olejudodatkowo:0,5 garści mąki pszennej do podsypaniaWieczorem do dużej miski wsypujemy mąkę, sól, cukier, wlewamy olej oraz rozkruszamy drożdże.
Wszystko zalewamy 0,5 litra wody, mieszamy łyżką, przykrywamy folia i wstawiamy na noc do lodówki.
Następnego dnia ciasto wyjmujemy z lodówki na około 25 minut przed zagniataniem, potem wyjmujemy je z miski i zagniatamy na lekko podsypanym mąką blacie.
Dno tortownicy o średnicy 24 cm posypujemy mąką i wykładamy ciasto (boków ani dna nie smarujemy żadnym tłuszczem).
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 40 - 60 minut.
UWAGA: Tuż przed pieczeniem chlebek posmarowałam wodą w temp. pokojowej i posypałam mąką, możecie posypać go również ulubionymi ziarenkami (zamiast mąki).Po upływie tego czasu piekarnik nagrzewamy do 210 stopni, wkładamy chlebek i pieczemy go około 55 minut (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie).Jeśli zauważycie, że chleb zaczyna się zbyt mocno przypiekać od góry przykryjcie go folią aluminiową i pieczcie dalej.Dobrze upieczony chleb przy opukiwaniu z góry powinien wydawać głuchy odgłos.Chlebek wyjmujemy z foremki i studzimy na kratce.