Wykonanie
Dziś przedstawiam Wam przepis na pyszną, chrupiącą pizzę na cienkim cieście. Jest to przepis mojej mamy, z którego niejednokrotnie
będę robiła
drożdżowe wypieki. Do pizzy doskonale pasuje
sos pomidorowy własnej roboty przyprawiony
oregano. Według własnych upodobań i smaku ciasto należy posypać ulubionymi dodatkami.Składniki:Na rozczyn:20 g świeżych
drożdży,1 łyżeczka
cukru,50 ml letniej
wody (do temp 40 stopni)Na ciasto:1 łyżeczka
soli,400 g
mąki pszennej,2 łyżki
oleju,gotowy rozczyn,200 ml letniej
wodyPrzygotowanie:Aby przygotować rozczyn należy wziąć świeże
drożdże, które przed użyciem powinny co najmniej 10 min poleżeć w cieple. Do garnuszka wkruszyć odmierzoną ilość
drożdży, zasypać łyżeczką
cukru i zalać letnią
wodą. Następnie dokładnie wymieszać łyżką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 min. Przykryć świeżą ścierką, aby
drożdże zaczęły "pracować". Po tym czasie
drożdże wydzielają bąbelki i robią się puszyste.Do dużego i pojemnego garnka należy przesiać
mąkę i
sól. Dokładnie wymieszać. Wlać
olej i cały czas mieszając wlewać gotowy rozczyn oraz letnią
wodę. Całość dokładnie mieszać i wyrabiać ręką do połączenia się składników. W momencie, gdy ciasto będzie "odchodzić" od rąk, blat lub stolnicę posypać
mąką i wyłożyć ciasto. Zagniatać ręką przez ok 3 min. Gotowe
ciasto drożdżowe przełożyć do garnka, posmarować z wierzchu łyżą
oleju i zakryć ścierką. Odstawić w ciepłe miejsce do momentu aż ciasto nabierze dwukrotnej objętości, czyli ok 45 min. Po tym czasie piekarnik nagrzać do temp. 200 stopni. Ciasto wyjąć z garnka i przełożyć do wysmarowanej
margaryną blachy i rozciągnąć na całość. Następnie posmarować sosem i posypać ulubionymi dodatkami. Ja użyłam
kurczaka,
kukurydzy z puszki,
oliwek zielonych,
papryki,
cebuli i
sera mozzarelli, który ścieram na tarce o dużych oczkach.
Pizzę piec w temp. 200 stopni przez 15 - 20 min . Gotową pizzę można podawać z
sosem czosnkowym lub z
oliwą ziołową.