ßßß Cookit - przepis na tureckie chlebki ze szpinakiem i kurczakiem

tureckie chlebki ze szpinakiem i kurczakiem

nazwa

Wykonanie

Bardzo lubimy je z różnymi nadzieniami, ta wersja jest próbą połączenia mojej miłości do koloru zielonego i miłości moich mężczyzn do mięcha :)
Polecam również tureckie chlebki z meksykańskim farszem :)
ciasto na 6 sztuk:
400 gramów mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki drożdży w proszku
1 płaska łyżeczka soli
1,5 łyżki oliwy lub oleju
2 łyżki jogurtu lub śmietany ( o temperaturze pokojowej)
1 łyżeczka cukru
około 0,5 do 3/4 szklanki ciepłej wody
3 średnie filety z kurczaka
400 gramów mrożonego rozdrobnionego szpinaku
3 zmiażdżone ząbki czosnku
1,5 łyżki mąki pszennej
3 kopiaste łyżki pikantnego sera żółtego startego na drobnych oczkach
3 łyżki oleju
przyprawa do kurczaka
sól, pieprz
dodatkowo:
150 gramów sera żółtego startego na dużych oczkach
Mąkę przesiewamy z drożdżami, dodajemy resztę składników, zagniatamy elastyczne ciasto, jeśli się klei możemy lekko podsypać mąką, odstawiamy w przykrytej misce w ciepłe miejsce na około 40 minut.
W tym czasie przygotowujemy sobie farsz.
Kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy w kosteczkę, obsypujemy przyprawą, smażymy na oleju, odsączamy z tłuszczu, schładzamy.
Szpinak rozmrażamy w rondlu, podlewamy olejem, smażymy do zredukowania soku, następnie dodajemy czosnek, sól i pieprz. Zasypujemy przesianą mąką, podgrzewamy do zgęstnienia, przekładamy do miski, schładzamy do temperatury pokojowej, następnie wsypujemy ser starty na drobnych oczkach, mieszamy dokładnie.
Ciasto po wyrośnięciu krótko zagniatamy, dzielimy na 5 równych części. Z każdej formujemy owalną formę, nakładamy na nią porcję szpinaku, na wierzch układamy kawałki mięsa.
Końce zalepiamy porządnie i formujemy następujący kształt jakby łódeczki :)
Od razu wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około 25 - 30 minut. Na około 5 minut przed końcem pieczenia farsz przykrywamy serem startym na dużych oczkach, zapiekamy do roztopienia sera.
Źródło:http://zcukrempudrem.blogspot.com/2014/05/tureckie-chlebki-ze-szpinakiem-i.html