Wykonanie
Share the post "Ravioli z
kozim serem i
szpinakiem w kremowym sosie parmezanowym/Ravioli with goat cheese and spinach filling in
parmesan cream sauce"Po moim sukcesie z ravioli z
dynią i trzema
serami postanowiłam eksperymentować dalej. Takim sposobem powstały ravioli z
kozim serem i
szpinakiem w pysznym kremowym sosie z
grzybami i dużą ilością
parmezanu. Polecam!:)Scroll down for recipe in English(3 porcje)Składniki na
makaron:1 1/ 4 szklanki
mąki1
jajko1/4 szklanki ciepłej
wody1/4 łyżeczki
soliSkładniki do nadzienie do ravioli :1/3 szklanki podsmażonego na patelni
szpinaku lub 1/2 pęczka świeżego (200 g)60 g
sera koziego1/3 szklanki startego
parmezanugałka muszkatołowasól i
pieprzSkładniki na
śmietanowy sos grzybowy z
parmezanem:2 łyżki
oleju rzepakowego250 g
pieczarek, pokrojonych w plastry4 posiekane ząbki
czosnkugałka muszkatołowa2 łyżki
białego wina1 szklanka
śmietanki 18%1 szklanka startego
parmezanuposiekany
szczypiorek lub
por do dekoracjiPrzygotowanie
makaronu:Wymieszaj
mąkę z
solą i
jajko z
wodą.W większej misce wymieszaj
mąkę z mieszanką jajeczną i zacznij wyrabiać ciasto, do momentu aż będzie miało jednolitą i zwartą konsystencję. Ciasto nie powinno być zbyt wilgotne lub lepkie, ani też zbyt suche i sypkie. Uformuj ciasto na kształt kuli lub dysku, zawiń w folię spożywczą i odstaw na godzinę przed wałkowaniem.Przygotowanie nadzienia:Jeżeli używasz
świeżego szpinaku, umieść go na patelni i smaż, aż zwiędnie i cała wilgoć odparuje. Następnie przełóż
szpinak na deskę do krojenia i dokładnie posiekaj.Podgrzej
ser kozi w mikrofalówce przez 5-10 sekund i wymieszaj wszystkie składniki nadzienia, po czym dopraw całość
gałką muszkatołową,
solą i
pieprzem. Odstaw.Sklejanie i gotowanie ravioli:Wyjmij ciasto z folii i podziel na 3 równe części. Przygotuj maszynkę do
makaronu i rozwałkuj każdą część ciasta na najcieńszym ustawieniu, na pasy o szerokości około 12 cm. Rozłóż je na posypanej
mąką powierzchni i przejdź do kolejnego etapu.Wysmaruj
wodą, najlepiej pędzlem do ciast, połowę każdego przygotowanego arkusza ciasta (dzięki temu po napełnieniu nadzieniem ravioli ładnie nam się skleją).Przy pomocy małej łyżeczki wyłóż na mokrej powierzchni nadzienie, w ok. 5 cm odstępach.Teraz na mokrą część z nadzieniem połóż resztę ciasta i delikatnie dociśnij brzegi wokół nadzienia, delikatnie wyciskając też pęcherzyki powietrza jeżeli są. Kiedy mamy już wszystko ładnie sklejone, przy pomocy wycinaczki do ciasta (lub noża) wytnij pojedyncze ravioli. Umieść je na posypanej
mąką powierzchni.W dużym rondlu doprowadź do wrzenia osoloną
wodę. Po zagotowaniu
wody, wrzuć połowę przygotowanych pierożków i gotuj je przez 4-5 minut. Gdy będą gotowe, uniosą się na powierzchnię
wody. Wyjmij łyżką cedzakową i umieść już w docelowych talerzach. To samo powtórz z resztą ravioli.Przygotowanie kremowego sosu z
grzybami i
parmezanem:Rozgrzej patelnię z odrobiną
oleju na średnim ogniu i włóż
grzyby,
czosnek, trochę
gałki muszkatołowej i smaż całość przez około 7 minut,aż
grzyby staną się miękkie a cała ich wilgoć odparuje. Wlej
wino i smaż kolejną minutę.Dodaj
śmietankę i doprowadź całość do wrzenia, po czym zdejmij z ognia, wmieszaj
ser i wymieszaj do jego rozpuszczenia. Dopraw
solą i
pieprzem do smaku. Podawaj z ravioli, posypane
szczypiorkiem lub
porem.Smacznego!

English versionRavioli with goat cheese and spinach filling in
parmesan cream sauce(3 servings)Ingredients for ravioli dough:1 1/4 cup
flour1 egg1/4 cup hot water1/4 teaspoon saltIngredients for ravioli filling:1/3 cup cooked spinach (or 1/2 bunch raw spinach – to be cooked)60 g goat cheese1/3 cup
Parmesan cheese, gratednutmegsalt and pepperIngredients for mushroom and
parmesan cream sauce:2 tablespoons
olive oil250 g mushrooms, sliced4 garlic cloves, choppednutmeg2 tablespoons white
wine1 cup half-and-half1 cup
parmesan cheese, gratedchopped chives, leeks, for garnishTo
make ravioli dough:Mix
flour with salt. Stir water with egg until well mixed.In a bowl, combine
flour and egg-water mixture together and mix until well incorporated. Knead the dough until well-textured and firm. The dough should not be too wet or too sticky. It should only stick to itself, but not to your hands. It should not be too dry, either.
Make the dough into a ball or disk, wrap with plastic wrap. Let the dough stand for 1 hour at room temperature before using. This allows gluten to work.To
make ravioli filling:Cook spinach until wilted and all liquid is gone. All liquid should be evaporated – it’s important. Chop spinach.Soften goat cheese by heating it up in microwave oven for about 5-10 seconds. Mix all ingredients together in a medium bowl: chopped spinach, goat cheese,
Parmesan cheese. Add a little bit of nutmeg, salt and pepper to taste. Set aside.To assemble ravioli:Using a pastry brush, brush half of each pasta sheet lenghthways with water (the reason we do this is to
make sure the pasta sticks when we fold it over lenthways after filling it).Using a teaspoon to create “drops” of filling, place a row of filling drops lengthways down the middle of each pasta sheet, about 5 cm apart.Now fold the pasta sheet over lengthways, making sure the gently press out any air bubbles that are forming (press from the fold to the edges). When each ravioli sheet is tightly sealed, used a pastry cutter to create generous rounds of individual ravioli. Place them on a floured
tray.Bring a large pot of salted water to the boil. When the water is boiling rapidly, drop about 1/2 of the prepared ravioli into it, then cook for 4-5 minutes. They are ready when they are floating on the surface and the edges are just tender. Remove with a slotted spoon into individual serving bowls.To
make mushroom and
parmesan cream sauce:Heat oil in a skillet over medium-high heat. Add mushrooms, garlic, a bit of nutmeg and cook for about 7 minutes until mushrooms soften and garlic is fragrant. Add white
wine and cook another minute.Add half-and-half, bring to boil. Remove from heat, add grated
parmesan cheese, mix until cheese is melted and mixture thickens. Add salt and pepper to taste. Garnish with with chopped chives or leeks.Enjoy!

Share the post "Ravioli z
kozim serem i
szpinakiem w kremowym sosie parmezanowym/Ravioli with goat cheese and spinach filling in
parmesan cream sauce"



