Wykonanie
Składniki :ciasto:

1,5 szklanki
maki tortowej1,5 szklanki
maki krupczatki1
jajo2 łyżki kwaśnej
śmietanypół łyżeczki
sody oczyszczonejok. łyżeczka
gałki muszkatołowej100 g-150 g
masła - dodałam, tak na oko, ciut więcej niż 1/3 kostki z osełkifarsz:pęczek
świeżego szpinakuoliwagałka muszkatołowa3 ząbki
czosnku150 g
koziego serka do smarowania
pieprzsólWszystkie składniki ciasta szybko ze sobą zagnieść. Zagniatamy do momentu, aż nam się skleją w całość kawałeczki, które powstaną na początku. I tylko do tego momentu. Jeśli będziemy ciasto zbyt długo ugniatać, zamiast kruchego, wyjdzie nam twardy zakalec. Formujemy kule, obtaczamy w aluminiowa folię i wkładamy do zamrażalnika na 20 minut. W tym czasie przygotowujemy farsz.Pęczek
szpinaku dokładnie myjemy, każdy listek. Połowę blenderujemy, połowę rwiemy w rekach, a łodyżki kroimy. Następnie cały podsmażamy na
oliwie z gałka muszkatołową,
pieprzem i
sola ok. 5 minut - do momentu, aż zmaleje. Wyłączamy. Do blendera wrzucamy pokrojone 3 ząbki
czosnku, cały kozi
serek oraz podsmażony
szpinak,
sól i
pieprz. Blenderujemy na jednolitą masę.Ciasto wyciągamy z zamrażalnika. Dzielimy na pół. Jedna połowę rozwałkowujemy i wykładamy ją do żaroodpornego naczynia wysmarowanego
masłem, zostawiając wysokie brzegi. Do środka wykładamy cały farsz, wyrównujemy. Przykładamy druga połowa ciasta i zlepiamy brzegi zawijając odstające brzegi go środka. Nakłuwamy lekko widelcem wierzch i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200'c na około 30-35 minut. Smaczności !!



