ßßß Cookit - przepis na ZE SZPINAKIEM I SERKIEM KOZIM

ZE SZPINAKIEM I SERKIEM KOZIM

nazwa

Wykonanie

Składniki :
ciasto:
1,5 szklanki maki tortowej
1,5 szklanki maki krupczatki
1 jajo
2 łyżki kwaśnej śmietany
pół łyżeczki sody oczyszczonej
ok. łyżeczka gałki muszkatołowej
100 g-150 g masła - dodałam, tak na oko, ciut więcej niż 1/3 kostki z osełki
farsz:
pęczek świeżego szpinaku
oliwa
gałka muszkatołowa
3 ząbki czosnku
150 g koziego serka do smarowania
pieprz
sól
Wszystkie składniki ciasta szybko ze sobą zagnieść. Zagniatamy do momentu, aż nam się skleją w całość kawałeczki, które powstaną na początku. I tylko do tego momentu. Jeśli będziemy ciasto zbyt długo ugniatać, zamiast kruchego, wyjdzie nam twardy zakalec. Formujemy kule, obtaczamy w aluminiowa folię i wkładamy do zamrażalnika na 20 minut. W tym czasie przygotowujemy farsz.
Pęczek szpinaku dokładnie myjemy, każdy listek. Połowę blenderujemy, połowę rwiemy w rekach, a łodyżki kroimy. Następnie cały podsmażamy na oliwie z gałka muszkatołową, pieprzem i sola ok. 5 minut - do momentu, aż zmaleje. Wyłączamy. Do blendera wrzucamy pokrojone 3 ząbki czosnku, cały kozi serek oraz podsmażony szpinak, sól i pieprz. Blenderujemy na jednolitą masę.
Ciasto wyciągamy z zamrażalnika. Dzielimy na pół. Jedna połowę rozwałkowujemy i wykładamy ją do żaroodpornego naczynia wysmarowanego masłem, zostawiając wysokie brzegi. Do środka wykładamy cały farsz, wyrównujemy. Przykładamy druga połowa ciasta i zlepiamy brzegi zawijając odstające brzegi go środka. Nakłuwamy lekko widelcem wierzch i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200'c na około 30-35 minut. Smaczności !!
Źródło:http://waniliowysmoczek.blogspot.com/2013/05/kwadratowa-tarta-ze-szpinakiem-i.html