ßßß Cookit - przepis na Lasagne bolognese z pieczarkami

Lasagne bolognese z pieczarkami

nazwa

Wykonanie

Share the post "Lasagne bolognese z pieczarkami"
Zawsze chciałam ją zrobić,jednak wydawało mi się,że jest to trudne danie.Dokładnie,wydawało mi się…A w związku z tym,że lubię pieczarki,powstała lasagne bolognese z pieczarkami:) Pyszna mięsna zapiekanka z sosem pomidorowym,pieczarkami,beszamelem i dużą ilością sera.Polecam na weekendowy obiad!
Lasagne bolognese z pieczarkami (4-5 porcji)
Składniki:
9 płatów makaronu do lasagne (po 3 na warstwę)
150 g startego parmezanu
150 g startej mozzarelli
Składniki na sos boloński:
500 g mielonego mięsa wołowego (lub wieprzowego)
400 g pieczarek pokrojonych w plasterki
500 ml passaty pomidorowej (przetarte pomidory) lub mogą być też krojone z puszki
3-4 ząbki czosnku,przeciśnięte przez praskę
1 cebula,pokrojona w kostkę
1 marchewka pokrojona w drobną kostkę
1 gałązka selera naciowego pokrojonego w kostkę
150 ml bulionu drobiowego
200 ml wytrawnego czerwonego wina
3 łyżki oleju
sól i pieprz do smaku
po 1/2 łyżeczki suszonej bazylii,oregano i tymianku
Składniki na sos beszamelowy:
50 g masła
50 g mąki
400 ml mleka
sól,pieprz i szczypta gałki muszkatołowej do smaku
Przygotowanie sosu bolońskiego:
W dużej patelni rozgrzej trochę oleju.włóż cebulę,marchewkę i selera. Smaż około 3-5 minut,aż zaczną się rumienić,wtedy doaj czosnek,wymieszaj i podsmażaj kolejną minutę.
Dodaj pieczarki,smaż kolejne 5 minut i wlej wino. Gotuj,aż odparuje prawie jego połowa.
Dodaj do patelni mielone mięso i wlej bulion. Wszystko dokładnie wymieszaj i smaż całość na średnim ogniu,rozdrabniając mięso,około 20 minut.
Wmieszaj passatę lub pomidory,wsyp zioła i dopraw solą i pieprzem. Smaż kolejne 10 minut i odstaw.
Przygotowanie sosu beszamelowego:
W rondelku najlepiej z grubym dnem roztop masło,następnie wmieszaj do niego najlepiej trzepaczką mąkę. Smaż całość mieszając ok. 2 minut i zacznij powoli dolewać mleko. Cały czas mieszaj trzepaczką i rozdrabniaj grudki.
Zagotuj sos i dopraw do smaku.Zdejmij z ognia,jak sos stanie się,gładki,jednolity i odpowiednio gęsty.
Przygotowanie lasagne:
Obgotuj każdy płat makaronu we wrzącej i osolonej wodzie przez około 3-4 minuty. Jeżeli gotujesz je jednocześnie,uważaj by się nie posklejały.
Przygotuj naczynie żaroodporne o szerokości 3 płatów lasagne i ustaw piekarnik na 180 oC.
Wyłóż na spód naczynia połowę sosu beszamelowego i połóż na nim obok siebie pierwsze 3 płaty obgotowanego makaronu.
Następnie wyłóż na makaron połowę sosu bolońskiego,posyp połową mozzarelli i 1/3 parmezanu. Na parmezan wyłóż kolejne 3 płaty makaronu,resztę sosu bolońskiego,resztę mozzarelli i połowę pozostałego parmezanu. Ponownie wyłóż ostatnie płaty lasagne,na niego resztę sosu beszamelowego i posyp resztą parmezanu.
Piecz ok. 25-30 minut,aż wierzch się delikatnie zarumieni.
Smacznego!
Share the post "Lasagne bolognese z pieczarkami"
Źródło:http://karmelowy.pl/lasagne-bolognese-z-pieczarkami