Wykonanie
Share the post "Lasagne bolognese z
pieczarkami"Zawsze chciałam ją zrobić,jednak wydawało mi się,że jest to trudne danie.Dokładnie,wydawało mi się…A w związku z tym,że lubię
pieczarki,powstała lasagne bolognese z
pieczarkami:) Pyszna
mięsna zapiekanka z
sosem pomidorowym,
pieczarkami,beszamelem i dużą ilością
sera.Polecam na weekendowy obiad!Lasagne bolognese z
pieczarkami (4-5 porcji)Składniki:9 płatów
makaronu do lasagne (po 3 na warstwę)150 g startego
parmezanu150 g startej
mozzarelliSkładniki na
sos boloński:500 g
mielonego mięsa wołowego (lub wieprzowego)400 g
pieczarek pokrojonych w plasterki500 ml passaty pomidorowej (przetarte
pomidory) lub mogą być też krojone z puszki3-4 ząbki
czosnku,przeciśnięte przez praskę1
cebula,pokrojona w kostkę1
marchewka pokrojona w drobną kostkę1 gałązka
selera naciowego pokrojonego w kostkę150 ml
bulionu drobiowego200 ml
wytrawnego czerwonego wina3 łyżki
olejusól i
pieprz do smakupo 1/2 łyżeczki suszonej
bazylii,
oregano i
tymiankuSkładniki na
sos beszamelowy:50 g
masła50 g
mąki400 ml
mlekasól,
pieprz i szczypta
gałki muszkatołowej do smakuPrzygotowanie
sosu bolońskiego:W dużej patelni rozgrzej trochę
oleju.włóż
cebulę,
marchewkę i
selera. Smaż około 3-5 minut,aż zaczną się rumienić,wtedy doaj
czosnek,wymieszaj i podsmażaj kolejną minutę.Dodaj
pieczarki,smaż kolejne 5 minut i wlej
wino. Gotuj,aż odparuje prawie jego połowa.Dodaj do patelni
mielone mięso i wlej
bulion. Wszystko dokładnie wymieszaj i smaż całość na średnim ogniu,rozdrabniając
mięso,około 20 minut.Wmieszaj passatę lub
pomidory,wsyp
zioła i dopraw
solą i
pieprzem. Smaż kolejne 10 minut i odstaw.Przygotowanie
sosu beszamelowego:W rondelku najlepiej z grubym dnem roztop
masło,następnie wmieszaj do niego najlepiej trzepaczką
mąkę. Smaż całość mieszając ok. 2 minut i zacznij powoli dolewać
mleko. Cały czas mieszaj trzepaczką i rozdrabniaj grudki.Zagotuj sos i dopraw do smaku.Zdejmij z ognia,jak sos stanie się,gładki,jednolity i odpowiednio gęsty.Przygotowanie lasagne:Obgotuj każdy płat
makaronu we wrzącej i osolonej wodzie przez około 3-4 minuty. Jeżeli gotujesz je jednocześnie,uważaj by się nie posklejały.Przygotuj naczynie żaroodporne o szerokości 3 płatów lasagne i ustaw piekarnik na 180 oC.Wyłóż na spód naczynia połowę
sosu beszamelowego i połóż na nim obok siebie pierwsze 3 płaty obgotowanego
makaronu.Następnie wyłóż na
makaron połowę
sosu bolońskiego,posyp połową
mozzarelli i 1/3
parmezanu. Na
parmezan wyłóż kolejne 3 płaty
makaronu,resztę
sosu bolońskiego,resztę
mozzarelli i połowę pozostałego
parmezanu. Ponownie wyłóż ostatnie płaty lasagne,na niego resztę
sosu beszamelowego i posyp resztą
parmezanu.Piecz ok. 25-30 minut,aż wierzch się delikatnie zarumieni.Smacznego!
Share the post "Lasagne bolognese z
pieczarkami"