ßßß Cookit - przepis na Lasagne mięsno-grzybowe w boczku / Bacon wrapped meat and mushroom lasagna

Lasagne mięsno-grzybowe w boczku / Bacon wrapped meat and mushroom lasagna

nazwa

Wykonanie

Share the post "Lasagne mięsno-grzybowe w boczku / Bacon wrapped meat and mushroom lasagna"
Przedstawiam dziś danie idealne na obiad w te chłodne dni. Pyszna i sycąca lasagne z sosem mięsno-grzybowym, beszamelem i dużą ilością mozzarelli, na koniec zawinięta w boczek, który po upieczeniu robi się chrupiący – czego chcieć więcej? Danie wymaga trochę zachodu, jednak efekt wynagrodzi nam cały wysiłek. Chrupiący boczek, dużo mozzarelli, beszamel i pyszny, mięsny sos. Doskonały pomysł na weekendowy obiad dla całej rodziny. Jeżeli lubisz tego typu zapiekanki, polecam także moją klasyczną lasagne bolognese z pieczarkami, lasagne ze świeżym łososiem i szpinakiem, czy lasagne z dorszem, szpinakiem i groszkiem – wszystkie przepyszne!
Przygotowanie tego dania z pewnością ułatwi Ci Tefal Cuisine Companion, szczegóły poniżej.
Scroll down for recipe in English
(6-8 porcji)
Składniki:
ok. 6-7 płatów makaronu do lasagne
200 g boczku wędzonego, pokrojonego w cienkie plasterki
150 g startej mozzarelli
Składniki na sos:
250 g mielonego mięsa wołowego (lub wieprzowego)
200 g pieczarek pokrojonych w plasterki
250 ml passaty pomidorowej lub mogą być też krojone z puszki
3-4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
1/2 cebuli, pokrojonej w kostkę
1 marchewka pokrojona w drobną kostkę
1 gałązka selera naciowego pokrojonego w kostkę
100 ml bulionu drobiowego
100 ml wytrawnego czerwonego wina
3 łyżki oleju
cukier, sól i pieprz do smaku
po 1/2 łyżeczki suszonej bazylii, oregano i tymianku
Składniki na sos beszamelowy:
50 g masła
50 g mąki
400 ml mleka
sól,pieprz i szczypta gałki muszkatołowej do smaku
Przygotowanie:
Przygotowanie sosu bolońskiego:
W dużej patelni rozgrzej trochę oleju, włóż cebulę, marchewkę i selera. Smaż około 3-5 minut, aż zaczną się rumienić, wtedy dodaj czosnek, wymieszaj i podsmażaj kolejną minutę.
Dodaj pieczarki, smaż kolejne 5 minut, wlej wino i gotuj, aż odparuje jego połowa.
Dodaj do patelni mielone mięso i wlej bulion. Wszystko dokładnie wymieszaj i smaż całość na średnim ogniu, rozdrabniając mięso, przez około 10 minut.
Wmieszaj passatę lub pomidory, wsyp zioła i dopraw cukrem, solą i pieprzem do smaku. Gotuj na małym ogniu kolejne 15-20 minut aż sos zgęstnieje, dopraw jeżeli to konieczne i odstaw.
Przygotowanie sosu beszamelowego:
W rondelku najlepiej z grubym dnem rozpuść masło, następnie wmieszaj do niego, najlepiej trzepaczką, mąkę. Smaż całość mieszając ok. 2 minut i zacznij powoli dolewać mleko. Podgrzewaj cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje.
Przygotowanie sosu beszamelowego TCC:
Do misy wyposażonej w mieszadło umieść mąkę i mleko, dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową i wymieszaj przy prędkości 7 przez 1 minutę. Następnie dodaj masło i uruchom program sauce przy prędkości 4, temp. 90 oC na 8 minut.
Przygotowanie lasagne:
Wyłóż keksówkę boczkiem z każdej strony (jak na zdjęciu) i ustaw piekarnik na 180 oC.
Na dno wyłóż płat lasagne, dokładając kawałki następnego tak by cała powierzchnia była zakryta, na makaron wyłóż 1/3 beszamelu, posyp 1/3 mozzarelli i 1/2 sosu bolognese i ponownie na niego makaron itd. do wykończenia składników i kończąc na mozzarelli. Zawiń boczek na wierzch zapiekanki (jak na zdjęciu) i włóż do piekarnika.
Piecz przez ok.45 minut, do ładnego zarumienienia. po wyjęciu z piekarnika odstaw na 10 minut, następnie wyjmij z keksówki i podawaj.
Smacznego!
English version
Bacon wrapped meat and mushroom lasagna
(6-8 servings)
Ingredients:
about 6-7 no-cook lasagna sheets
200 g of smoked bacon sliced ​​thin
150 g of mozzarella, grated
Ingredients for bolgnese sauce:
250 g of ground beef (or pork)
200 g sliced ​​mushrooms
250 ml tomato passata ( or chopped tomatoes)
3-4 garlic cloves, minced
1/2 onion, diced
1 carrot, cut into small dice
1 celery stalk, cut into small dice
100 ml of chicken stock
100 ml of red wine
3 tablespoons of vegetable oil
sugar, salt and pepper to taste
1/2 teaspoon of dried basil, oregano and thyme
Ingredients for bechamel sauce:
50 g butter
50 g of flour
400 ml of milk
salt, pepper and a pinch of nutmeg to taste
Preparation:
Preparation of the meat sauce:
Heat large pan over medium heat, add some oil, onion, carrot and celery. Cook about 3-5 minutes until lightly browned, add the garlic, stir and cook for another minute.
Add mushrooms, cook for 5 minutes, add the wine and cook until the half of it evaporates.
Add ground meat and stock, mix and cook for about 10 minutes.
Next mix in tomato passata, herbs and season with sugar, salt and pepper to taste. Cook for 20 minutes until the sauce thickens, season to taste if necessary and set aside.
Preparation of bechamel sauce :
Heat medium saucepan over large heat, add the butter, cook until dossolves then whisk in flour. Cook, whisking, about 2 minutes and start adding milk whisking all the time. Cook on the low heat until thickes, season with salt, pepper and nutmeg to taste and set aside..
Preparation of bechamel sauce in TCC:
Add flour, milk, salt, pepper and nutmeg in a bowl fitted with whisking attachment and stir at speed of 7 for 1 minute. Then add the butter and start the sauce mode at speed 4 , temperature 90 ° C for 8 minutes.
To assemble:
Arrange the bacon in the loaf tin (as pictured) and preheat the oven to 180 °C.
Place the lasagne sheet on the bottom, filling gaps with lasagna sheet scraps until the whole bottom is covered, spread 1/3 of the bechamel sauce, sprinkle with 1/3 of mozzarella cheese and spread 1/2 of the bolognese sauce. Repeat this steps finishing with mozzarella cheese. Fold the bacon on the top of the casserole (as pictured) and place in the oven.
Bake for about 45 minutes, until browned. Remove from the oven and after 10 minutes remove from the tin and serve.
Enjoy!
Share the post "Lasagne mięsno-grzybowe w boczku / Bacon wrapped meat and mushroom lasagna"
Źródło:https://karmelowy.pl/lasagne-miesno-grzybowe-w-boczku-bacon-wrapped-meat-and-mushroom-lasagna