Wykonanie
Share the post "Lasagne
mięsno-
grzybowe w
boczku / Bacon wrapped meat and mushroom lasagna"Przedstawiam dziś danie idealne na obiad w te chłodne dni. Pyszna i sycąca lasagne z sosem
mięsno-
grzybowym, beszamelem i dużą ilością
mozzarelli, na koniec zawinięta w
boczek, który po upieczeniu robi się chrupiący – czego chcieć więcej? Danie wymaga trochę zachodu, jednak efekt wynagrodzi nam cały wysiłek. Chrupiący
boczek, dużo
mozzarelli, beszamel i pyszny,
mięsny sos. Doskonały pomysł na weekendowy obiad dla całej rodziny. Jeżeli lubisz tego typu zapiekanki, polecam także moją klasyczną lasagne bolognese z
pieczarkami, lasagne ze
świeżym łososiem i
szpinakiem, czy lasagne z
dorszem,
szpinakiem i
groszkiem – wszystkie przepyszne!
Przygotowanie tego dania z pewnością ułatwi Ci Tefal Cuisine Companion, szczegóły poniżej.
Scroll down for recipe in English(6-8 porcji)Składniki:ok. 6-7 płatów
makaronu do lasagne200 g
boczku wędzonego, pokrojonego w cienkie plasterki150 g startej
mozzarelliSkładniki na sos:250 g
mielonego mięsa wołowego (lub wieprzowego)200 g
pieczarek pokrojonych w plasterki250 ml passaty pomidorowej lub mogą być też krojone z puszki3-4 ząbki
czosnku, przeciśnięte przez praskę1/2
cebuli, pokrojonej w kostkę1
marchewka pokrojona w drobną kostkę1 gałązka
selera naciowego pokrojonego w kostkę100 ml
bulionu drobiowego100 ml
wytrawnego czerwonego wina3 łyżki
olejucukier,
sól i
pieprz do smakupo 1/2 łyżeczki suszonej
bazylii,
oregano i
tymiankuSkładniki na
sos beszamelowy:50 g
masła50 g
mąki400 ml
mlekasól,
pieprz i szczypta
gałki muszkatołowej do smakuPrzygotowanie:Przygotowanie
sosu bolońskiego:W dużej patelni rozgrzej trochę
oleju, włóż
cebulę,
marchewkę i
selera. Smaż około 3-5 minut, aż zaczną się rumienić, wtedy dodaj
czosnek, wymieszaj i podsmażaj kolejną minutę.Dodaj
pieczarki, smaż kolejne 5 minut, wlej
wino i gotuj, aż odparuje jego połowa.Dodaj do patelni
mielone mięso i wlej
bulion. Wszystko dokładnie wymieszaj i smaż całość na średnim ogniu, rozdrabniając
mięso, przez około 10 minut.Wmieszaj passatę lub
pomidory, wsyp
zioła i dopraw
cukrem,
solą i
pieprzem do smaku. Gotuj na małym ogniu kolejne 15-20 minut aż sos zgęstnieje, dopraw jeżeli to konieczne i odstaw.Przygotowanie
sosu beszamelowego:W rondelku najlepiej z grubym dnem rozpuść
masło, następnie wmieszaj do niego, najlepiej trzepaczką,
mąkę. Smaż całość mieszając ok. 2 minut i zacznij powoli dolewać
mleko. Podgrzewaj cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje.Przygotowanie
sosu beszamelowego TCC:Do misy wyposażonej w mieszadło umieść
mąkę i
mleko, dopraw
solą,
pieprzem i
gałką muszkatołową i wymieszaj przy prędkości 7 przez 1 minutę. Następnie dodaj
masło i uruchom program sauce przy prędkości 4, temp. 90 oC na 8 minut.Przygotowanie lasagne:Wyłóż keksówkę
boczkiem z każdej strony (jak na zdjęciu) i ustaw piekarnik na 180 oC.Na dno wyłóż płat lasagne, dokładając kawałki następnego tak by cała powierzchnia była zakryta, na
makaron wyłóż 1/3 beszamelu, posyp 1/3
mozzarelli i 1/2 sosu bolognese i ponownie na niego
makaron itd. do wykończenia składników i kończąc na
mozzarelli. Zawiń
boczek na wierzch zapiekanki (jak na zdjęciu) i włóż do piekarnika.Piecz przez ok.45 minut, do ładnego zarumienienia. po wyjęciu z piekarnika odstaw na 10 minut, następnie wyjmij z keksówki i podawaj.Smacznego!
English versionBacon wrapped meat and mushroom lasagna(6-8 servings)Ingredients:about 6-7 no-cook lasagna sheets200 g of smoked bacon sliced thin150 g of
mozzarella, gratedIngredients for bolgnese sauce:250 g of ground beef (or
pork)200 g sliced mushrooms250 ml tomato passata ( or chopped tomatoes)3-4 garlic cloves, minced1/2 onion, diced1 carrot, cut into small dice1
celery stalk, cut into small dice100 ml of chicken stock100 ml of red
wine3 tablespoons of vegetable oilsugar, salt and pepper to taste1/2 teaspoon of dried basil,
oregano and thymeIngredients for bechamel sauce:50 g butter50 g of
flour400 ml of milksalt, pepper and a pinch of nutmeg to tastePreparation:Preparation of the meat sauce:Heat large pan over medium heat, add some oil, onion, carrot and
celery. Cook about 3-5 minutes until lightly browned, add the garlic, stir and cook for another minute.Add mushrooms, cook for 5 minutes, add the
wine and cook until the half of it evaporates.Add ground meat and stock, mix and cook for about 10 minutes.Next mix in tomato passata, herbs and season with sugar, salt and pepper to taste. Cook for 20 minutes until the sauce thickens, season to taste if necessary and set aside.Preparation of bechamel sauce :Heat medium saucepan over large heat, add the butter, cook until dossolves then
whisk in
flour. Cook, whisking, about 2 minutes and start adding milk whisking all the
time. Cook on the low heat until thickes, season with salt, pepper and nutmeg to taste and set aside..Preparation of bechamel sauce in TCC:Add
flour, milk, salt, pepper and nutmeg in a bowl fitted with whisking attachment and stir at speed of 7 for 1 minute. Then add the butter and start the sauce
mode at speed 4 , temperature 90 ° C for 8 minutes.To assemble:Arrange the bacon in the loaf tin (as pictured) and preheat the oven to 180 °C.Place the lasagne sheet on the bottom, filling gaps with lasagna sheet scraps until the whole bottom is covered, spread 1/3 of the bechamel sauce, sprinkle with 1/3 of
mozzarella cheese and spread 1/2 of the bolognese sauce. Repeat this steps finishing with
mozzarella cheese. Fold the bacon on the top of the casserole (as pictured) and place in the oven.Bake for about 45 minutes, until browned. Remove from the oven and after 10 minutes remove from the tin and
serve.Enjoy!
Share the post "Lasagne
mięsno-
grzybowe w
boczku / Bacon wrapped meat and mushroom lasagna"