Wykonanie
Lasagne ( lazania ) wydaje się bardzo skomplikowana i trudna w przygotowaniu. Zniechęcić może Was też długa lista składników i opis wykonania, ale w rzeczywistości jest całkiem inaczej. Robi się ją przyjemnie, łatwo i w miarę szybko, bo kiedy jeden sos nam się robi, my w tym czasie możemy zająć się resztą i później tylko całość wkładamy do piekarnika :)Składniki:Sos bolognese:500g
mięsa mielonego2
puszki pomidorów w puszce3 ząbki
czosnku1 duża
cebula ( ja dałam pół na pół z czerwoną )1 większa
marchewka4
pieczarki ( opcjonalnie )szklanka
bulionu ( u mnie wołowy z kostki )garść świeżej, posiekanej
bazyliiłyżka
ziół prowansalskich,
oregano,
sól i
pieprz do smaku
Sos beszamelowy:5 łyżek
masła5 łyżek
mąkiokoło 400ml
mlekasól,
pieprz do smakuPozostałe:
makaron lasagne ( 9 płatów )250g
sera żółtego ( można zastąpić
parmezanem )1 kulka
mozarelliPrzygotowanie:
Makaron gotujemy przez 2-3 minuty w osolonym wrzątku ( każdy płat osobno, a jeżeli chcemy obgotować kilka na raz, musimy uważać by się nie posklejały ).Sos bolognese:Na odrobinie
oliwy szklimy
cebulę z
marchewką. Po około 5 minutach dodajemy
czosnek przeciśnięty przez praskę i
pieczarki.Wlewamy do tego
bulion, trzymamy na małym ogniu przez chwilę, by trochę odparował i dodajemy
mięso.Smażymy przez 20 minut na średnim ogniu. Dodajemy posiekaną, świeżą
bazylię i przyprawiamy do smaku. ( Jeżeli sos będzie za rzadki, możemy przesiać do niego ok. 1 łyżkę
mąki by lekko go zagęścić ).
Sos beszamelowy:
Masło rozpuszczamy w rondelku, tak by było płynne. Do rozpuszczonego
masła, małymi partiami wsypujemy
mąkę, cały czas mieszając trzepaczką, do momentu aż wsypiemy całą
mąkę (
zrobi się ładna zasmażka ).Całość smażymy przez około 2 minuty i zaczynamy wlewać małymi partiami
mleko, cały czas mieszając trzepaczką, rozrabiając go i ewentualne grudki.Sos ściągamy z ognia i przyprawiamy do smaku.Przygotowanie lasagne:Naczynie żaroodporne smarujemy
sosem beszamelowym.Układamy płaty
makaronu ( 3 sztuki ).Na
makaron dajemy połowę
sosu bolońskiego, posypujemy połową
mozarelli i 1/3
sera żółtego.Znowu układamy 3 płaty
makaronu, smarujemy
sosem beszamelowym, wykładamy resztę
sosu bolońskiego, drugą połowę
mozarelli i drugą część
sera żółtego.Ponownie układamy
makaron, smarujemy go
sosem beszamelowym i posypujemy resztą
sera żółtego.Gotową lasagne wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez 20-30 minut.dania z
makaronemKategorie: