Wykonanie
Share the post "
Kurczak Cacciatore/Chicken Cacciatore"Dziś proponuję bardzo aromatycznego
kurczaka rodem z Włoch. Udka pieczone z warzywami,
pieczarkami,
kaparami i
ziołami w
sosie pomidorowym, pyszna włoska klasyka. Można go podać tradycyjnie z
ziemniakami, chociaż jak dla mnie idealnie komponuje się także z
makaronem. Przepis pochodzi z książki Mary Berry „„Mary Berry’s Complete Cookbook”. Polecam!English version(4 porcje)Składniki:8 małych kawałków
kurczaka, ja użyłam udek podzielonych na nadudzie i pałki
mąka do posypania
sól i
pieprz3-4 łyżki
oliwy z oliwek lub
oleju rzepakowego90g
boczku pokrojonego w paski1 duża
cebula, posiekanamała
zielona papryka, pokrojone w kostkę2 ząbki
czosnku przeciśnięte przez praskę250g
pieczarki, ćwiartki125ml
czerwonego wina (ja dałam półwytrawne)400g puszka krojonych
pomidorów75 ml passaty (
sosu pomidorowego)2 łyżeczki posiekanych listków
szałwii4 łyżki posiekanej
natki pietruszkiskórka starta z 1
cytryny2 łyżki
kaparów z zalewy, posiekanychświeża
szałwia do dekoracjiPrzygotowanie:Oprósz
kurczaka mąka, strzep jej nadmiar, następnie dopraw go
solą i
pieprzem.Na dużej patelni rozgrzej połowę
oleju, włóż
kurczaka wraz z
boczkiem i podsmaż przez 10 minut z każdej strony do ładnego zarumienienia. Przełóż
mięso łyżką durszlakową do naczynia żaroodpornego i odlej wytopiony tłuszcz z patelni.Na tej samej patelni rozgrzej pozostały
olej, po czym włóż posiekaną
cebulę,
paprykę i połowę
czosnku. Podsmaż przez około 5 minut, po czym przełóż łyżką durszlakową do naczynia żaroodpornego z
kurczakiem.Na tą samą patelnię włóż
pieczarki, podsmażaj kolejne 2 minuty, po czym także przełóż do naczynia żaroodpornego.Następnie wlej
wino i gotuj zdrapując wszelkie pozostałości z dna, aż jego objętość zmniejszy się do około 4 łyżek, po czym przelej do naczynia żaroodpornego wraz z
pomidorami, passatą i posiekaną
szałwią.Przykryj naczynie i włóż do nagrzanego don 180 oC piekarnika. Piecz przez około 45 minut, do miękkości
kurczaka.W międzyczasie w miseczce wymieszaj resztę
czosnku,
pietruszkę,
skórkę z cytryny i
kapary. Po wyjęciu
kurczaka z piekarnika, włóż do naczynia powstałą mieszankę i dokładnie wymieszaj.Podawaj
kurczaka na gorąco, przybranego świeżą
szałwią.Smacznego!

English versionChicken cacciatore(4 servings)Ingredients:8 small chicken portions – legs or breastsplain
flour for dustingsalt and black pepper3 to 4 tablespoons
olive oil or canola oil90g pancetta or streaky bacon cut into strips1 large onion, choppedsmall green pepper, diced2 garlic cloves, crushed250g mushrooms, quartered125ml red
wine400g can of chopped tomatoes75ml tomato puree2 teaspoons chopped, fresh sage4 tablespoons chopped parsleyzest of 1 lemon2 tablespoons capers, choppedfresh sage sprigs to garnishPreparation:Lightly dust the chicken pieces with
flour, and season with salt and pepper, and shake off any excess.Heat half the oil in a large frying pan, add the bacon and chicken and cook for 10 to 12 minutes until browned all over. Transfer to a casserole dish with a slotted spoon and
pour off the fat from the frying pan.Heat the remaining oil in the frying pan, add the onion, green pepper, half the garlic and cook gently while stirring for 5 minutes until soft, but not coloured. Transfer to the casserole with a slotted spoon.Add the mushrooms to the frying pan and cook for 2 minutes, then add to the casserole.
Pour the
wine into the frying pan and boil until reduced to about 4 tablespoons. Add to the casserole with the tomatoes, tomatoe puree and the sage.Cover and cook in a pre-heated oven at 180° C (350° F or gasmark 4) for 45 minutes or until the chicken is tender.Combine the remaining garlic with the chopped parsley, lemon zest and capers, stir into the casserole and add seasoning to taste.
Serve hot, garnished with sage sprigs.Enjoy!Share the post "
Kurczak Cacciatore/Chicken Cacciatore"


