ßßß Cookit - przepis na Pieczony kurczak

Pieczony kurczak

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 4
Ilość ocen : 4
Składnik
Logo Ilość Czego
pieczarki 250 gramów
wino czerwone 160 mililitrów
sól według uznania
pieprz według uznania
masło 40 gramów
oliwa z olwek 1 łyżek stołowych
kurczak 1 kilogramów
cebula 2 sztuk
czosnek 2 ząbki
pomidory 1 sztuk
natka pietruszki według uznania
bazylia według uznania
Wykonanie:
Mięso z kurczaka wrzucić do naczynia żaroodpornego, dodać masło i oliwę , podsmażyć na złoty kolor. Złotego kurczaka wyjąć po około 15 minutach i ostudzić, do rondla dodać czosnek i cebulkę pokrojoną w talarki, podsmażyć,dodać pomidory z sosem, wino, bazylię i nać pietruszki , przyprawić. Dodać mięso. Piec około godziny w 150-170 stopniach C. Po tym czasie dodać grzyby pokrojone w talarki i dusić do miękkości mięsa i wyparowania wody z grzybów.
Uwagi:
Kurczak najlepiej jak będzie bez kości.
Pomidory z puszki pokroić w kosteczkę. Można dodać do tego czerwoną lub zieloną paprykę.
Autor: Iza
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Włoska
Potrawy z Mięsa
Komentarze:
Autor: Scully16
Data: 2009-04-30
mniam
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/7046/Pieczony-kurczak