Wykonanie
Moja rodzina uwielbia
makarony pod różną postacią, a ten przepis wymyśliłam sama, ze składników, które akurat miałam w lodówce. Taki
makaron z
pieczarkami,
pomidorami i
kukurydzą świetnie nadaje się na obiad lub ciepłą kolację.Porcja: 4 osoby, przygotowanie 35-40 minSkładniki:20 dag
pieczarek,puszka
pomidorów,2 ząbki
czosnku,duża
cebula,łyżeczka
bazyli,4 łyżki
kukurydzy z puszki,
sól i
pieprz,
oliwa z oliwekCebulę kroimy w półplasterki, połowę
cebuli smażymy w niewielkim garnku, dodajemy pokrojone
pomidory z puszki, doprawiamy
bazylią i
czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Na patelni smażymy drugą połówkę
cebuli. Dodajemy pokrojone w ćwiartki
pieczarki. Zalewamy
wodą, aby się dusiły. Gdy
pieczarki będą miękkie dodajemy
pomidory, doprawiamy
solą i
pieprzem. Dodajemy
kukurydzę i mieszamy.
Makaron gotujemy w wodzie z łyżką
oleju według przepisu na opakowaniu. Na talerz wykładamy
makaron, polewamy sosem i posypujemy startym
żółtym serem.