Wykonanie

Kto nie lubi chińszczyzny ? My lubimy !W Anglii dość ciężko o dobrego "chińczka" ( albo my źle wybieramy ) dlatego czasem przygotowuje takie rarytasy sama w domu :) bo
czemu nie?! :D Wystarczy 15 minut, trochę
kurczaka, warzywa ( mogą być resztki z lodówki ) i sos :DJeśli kupisz
sos sojowy,
ostrygowy i
rybny starczą Ci one na bardzo długo :)Dziś rolę główną odgrywa
kurczaka,
brokuły i
groszek cukrowy :)Who doesn't like Chinese food? We do!In UK quite hard
fine a good Chinese (or we choose wrong) that's why sometimes I prepare such rarities in my kitchen :) why not?! :D All what you need is 15 minutes, some chicken, vegetables (can be leftovers from fridge) and sauce :DIf you buy soy sauce, oyster sauce and fish sauce you can use them for a
very long
time :)
Today main role played chicken, broccoli and sugar snap peas :)

Składniki :* 1
pierś z kurczaka, pokrojona na kawałki,* 1
cebula, pokrojona w grube półplasterki,* 2
marchewki, pokrojone w skośne plasterki,* 1/2
pora, pokrojonego w skośne plasterki,* 1/4
brokuła, podzielonego na kawałki,* 1 garść
groszku cukrowego,* 2 łyżki
oleju sezamowego lub arachidowego,* 2 łyżki
sosu sojowego,* 1 łyżka
sosu rybnego,* 1 łyżka
sosu ostrygowego,* 3 łyżki
sosu słodko-kwaśnego ( możesz użyć gotowego lub skorzystać z tego przepisu ),* 2 łyżki prażonego
sezamu,*
sól,
pieprz,* 1 cm
imbiru, obrany i drobno posiekany,* 1/2
papryczki chili, pokrojone w cienkie plasterki,Ingredients:* 1 chicken breast, cut into strips,* 1 onion, sliced into thick half-slices,* 2 carrots, cut into oblique slices,* 1/2 leek, cut into oblique slices,* 1/4 broccoli, cut into pieces,* 1 handful sugar snap peas,* 2 tbsp
sesame oil or peanut* 2 tbsp soy sauce,* 1 tbsp fish sauce,* 1 tbsp oyster sauce,* 3 tbsp of sweet-and-sour sauce (you can use ready one or use this recipe ),* 2 tbsptoasted
sesame seeds,* salt, pepper,* 1 cm ginger, peeled and finely chopped,* 1/2
chilli peppers, cut into
thin slices,

Przygotowanie :Kawałki
kurczaka delikatnie przypraw
solą i
pieprzem.W woku luna na dużej patelni rozgrzej
olej, dodaj
kurczaka,
imbir i
chili, lekko podsmaż.Dorzuć
brokuły i
marchewkę, smaż kilka minut często mieszając.Gdy
brokuły trochę zmiękną dodaj
groszek,
cebulę i
pora a także
sos sojowy,
sos rybny,
sos ostrygowy, smaż do czasu aż wszystkie warzywa będą miękkie, dolej
sos słodko-kwaśny zmieszaj.Do woka możesz dodać
makaron lub podać razem z
ryżem.Podawaj posypane ziarnami
sezamu :)Preparation:Chicken strips season lightly with salt and pepper.In a wok or on large skillet heat the oil add the chicken, ginger and
chilli and fry lightly.Throw in broccoli and carrots, cook a few minutes, stirring frequently.When the broccoli is tender add some peas, onions and leeks and soy sauce, fish sauce, oyster sauce, stir-fry until all the vegetables are soft, then add sweet and sour sauce and mix.You can add to wok noodles or served it together with rice.
Serve sprinkled with
sesame seeds :)