ßßß Cookit - przepis na Kurczak po Azjatycku

Kurczak po Azjatycku

nazwa

Wykonanie

Kurczak po Azjatycku z Papryką i Groszkiem Cukrowym
Grudzień 9, 2014 Grudzień 9, 2014 Grudzień 9, 2014 09:58 napisane przez Miss Berry
Minął prawie miesiąc od ostatniego przepisu – przydałoby się więc coś dodać
Wszystko przez to, że byłam bardzo zajęta, najpierw egzaminami, później wyjazdem do Polski, podczas którego musiałam się nacieszyć swoimi bliskimi i wszystkimi atrakcjami Wrocławia 😀
Z kolei po powrocie do Kopenhagi, moja motywacja do gotowania i robienia zdjęć wynosiła dosłownie zero, a wszystko przez to, że nigdy nie udawało mi się zastać światła dziennego. W końcu jednak zainwestowałam w tani softbox, i po kilku tygodniach czekania na przesyłkę z żarówkami mogę cieszyć się praktycznym rozwiązaniem mojego światłowego problemu
Pierwszy przepis, który publikuję od tego czasu to coś z kuchni azjatyckiej – Kurczak z Warzywami w Sosie Teriyaki . Nic nie zastąpi aromatu warzyw ze świeżym imbirem, trawą cytrynową, liśćmi limonki kaffir i świeżą papryczką chili . Pycha!
Kurczak po Azjatycku z Papryką i Groszkiem Cukrowym
Author: Miss Berry
Czas przygotowania: 10 minut
Czas gotowania: 15 minut
W sumie: 25 minut
Porcje: 4
Składniki
2 łyżki oleju ryżowego
1 duża cebula
1 cm kawałek imbiru
1 łodyga trawy cytrynowej
pół papryczki chili
2 suszone liście limonki kaffir
450 g piersi z kurczaka
3 papryki
100 g groszku cukrowego
50 ml sosu sojowego
1 łyżka sosu ostrygowego
1 łyżka sosu rybnego
2 łyżki syropu klonowego
szczypiorek
2 łyżki sezamu
1 łyżeczka pieprzu
Przygotowanie
Cebulę pokroić w piórka, imbir obrać i pokroić na cienkie kawałki, papryczkę chili przepołowić, oczyścić z ziaren i posiekać. Trawę cytrynową przekroić na pół i lekko rozgnieść nożem, by wypuściła sok.
W woku lub na głębokiej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju ryżowego. Dodać cebulę, imbir, papryczkę chili, liście limonki kaffir i trawę cytrynową. Lekko podsmażyć często mieszając.
Piersi z kurczaka pokroić w kosteczkę i posypać czarnym pieprzem. Dodać do woka lub patelni i usmażyć.
Paprykę pokroić w kostkę i dodać do podsmażonego kurczaka wraz z groszkiem cukrowym. Smażyć na dużym ogniu często mieszając.
Po chwili dodać sos sojowy, sos ostrygowy, sos rybny i syrop klonowy, dokładnie wymieszać. Gotować jak najkrócej, aby warzywa wciąż były lekko chrupiące.
Podawać z ryżem basmati. Smacznego!
Wartości odżywcze
Rozmiar porcji: 300 g Kalorie: 254 kcal Tłuszcze: 9,99,9 g Węglowodany: 15,4 g Błonnik: 4,6 g Białko: 29 g
3 . 2.2807
Kim jestem?
Miss Berry
Jestem Jagoda. Studiuję, pracuję na pół etatu, prowadzę bloga kulinarnego i własne mini studio graficzne jako freelancer. Robię to, co sprawia mi przyjemność, staram się prowadzić zdrowy tryb życia, kolekcjonować szczęśliwe chwile i doceniać każde doświadczenie w życiu.
Napisz do mnie
Źródło:http://missberry.pl/kurczak-warzywami-sosie-teriyaki