Wykonanie
Kurczak po Azjatycku z
Papryką i
Groszkiem Cukrowym Grudzień 9, 2014 Grudzień 9, 2014 Grudzień 9, 2014 09:58 napisane przez
Miss BerryMinął prawie miesiąc od ostatniego przepisu – przydałoby się więc coś dodaćWszystko przez to, że byłam bardzo zajęta, najpierw egzaminami, później wyjazdem do Polski, podczas którego musiałam się nacieszyć swoimi bliskimi i wszystkimi atrakcjami Wrocławia 😀Z kolei po powrocie do Kopenhagi, moja motywacja do gotowania i robienia zdjęć wynosiła dosłownie
zero, a wszystko przez to, że nigdy nie udawało mi się zastać światła dziennego. W końcu jednak zainwestowałam w tani softbox, i po kilku tygodniach czekania na przesyłkę z żarówkami
mogę cieszyć się praktycznym rozwiązaniem mojego światłowego problemuPierwszy przepis, który publikuję od tego czasu to coś z kuchni azjatyckiej –
Kurczak z Warzywami w
Sosie Teriyaki . Nic nie zastąpi aromatu warzyw ze świeżym
imbirem,
trawą cytrynową, liśćmi
limonki kaffir i świeżą
papryczką chili . Pycha!
Kurczak po Azjatycku z
Papryką i
Groszkiem CukrowymAuthor:
Miss BerryCzas przygotowania: 10 minutCzas gotowania: 15 minutW
sumie: 25 minutPorcje: 4Składniki2 łyżki
oleju ryżowego1 duża
cebula1 cm kawałek
imbiru1 łodyga
trawy cytrynowejpół
papryczki chili2 suszone liście
limonki kaffir450 g
piersi z kurczaka3
papryki100 g
groszku cukrowego50 ml
sosu sojowego1 łyżka
sosu ostrygowego1 łyżka
sosu rybnego2 łyżki
syropu klonowegoszczypiorek2 łyżki
sezamu1 łyżeczka
pieprzuPrzygotowanie
Cebulę pokroić w piórka,
imbir obrać i pokroić na cienkie kawałki,
papryczkę chili przepołowić, oczyścić z ziaren i posiekać.
Trawę cytrynową przekroić na pół i lekko rozgnieść nożem, by wypuściła sok.W woku lub na głębokiej patelni rozgrzać 2 łyżki
oleju ryżowego. Dodać
cebulę,
imbir,
papryczkę chili, liście
limonki kaffir i
trawę cytrynową. Lekko podsmażyć często mieszając.
Piersi z kurczaka pokroić w kosteczkę i posypać
czarnym pieprzem. Dodać do woka lub patelni i usmażyć.
Paprykę pokroić w kostkę i dodać do podsmażonego
kurczaka wraz z
groszkiem cukrowym. Smażyć na dużym ogniu często mieszając.Po chwili dodać
sos sojowy,
sos ostrygowy,
sos rybny i
syrop klonowy, dokładnie wymieszać. Gotować jak najkrócej, aby warzywa wciąż były lekko chrupiące.Podawać z
ryżem basmati. Smacznego!Wartości odżywczeRozmiar porcji: 300 g Kalorie: 254 kcal Tłuszcze: 9,99,9 g Węglowodany: 15,4 g Błonnik: 4,6 g
Białko: 29 g3 . 2.2807Kim jestem?
Miss BerryJestem
Jagoda. Studiuję, pracuję na pół etatu, prowadzę bloga kulinarnego i własne mini studio graficzne jako freelancer. Robię to, co sprawia mi przyjemność, staram się prowadzić zdrowy tryb życia, kolekcjonować szczęśliwe chwile i doceniać każde doświadczenie w życiu.Napisz do mnie