ßßß
Duszone żeberka po azjatyckuAuthor: Miss BerryCzas przygotowania: 30 minutCzas gotowania: 1 godzina 45 minutW sumie: 2 godziny 15 minutPorcje: 6SkładnikiSos do żeberek2 łyżki sosu ostrygowego3 łyżki sosu sojowego1 łyżka miodu2,5 szklanki wodyŻeberka1 łyżka oleju ryżowego1,5 kg żeberek wieprzowych2 cebule2 papryczki chili2 łodygi trawy cytrynowej4 plasterki imbiru½ laski cynamonusól, pieprzPrzygotowaniePrzygotować sos do żeberek: w misce bardzo dokładnie wymieszać sos ostrygowy, sos sojowy, miód i wodę.Żeberka posypać solą i pieprzem i podsmażyć w żaroodpornym garnku na oleju ryżowym, aby skórka zrobiła się chrupiąca. Smażyć tylko jedną warstwę żeberek na raz - możliwe, że będziemy musieli podzielić smażenie na dwie tury.Usmażone żeberka przełożyć do osobnej miski.Cebulę pokroić w kosteczkę, papryczkę chili i imbir pokroić na plasterki. Trawę cytrynową lekko rozgnieść.Piekarnik rozgrzać do 170 stopni.W garnku, w którym smażone były wcześniej żeberka na pozostałym tłuszczu lekko podsmażyć pokrojoną cebulę wraz z papryczką chili, trawą cytrynową, imbirem i cynamonem.Dodać przygotowany wcześniej sos do żeberek, całość zagotować.Dodać usmażone wcześniej żeberka i całosć w żaroodpornym garnku przełożyć do piekarnika. Jeśli nie mamy żaroodpornego garnka - przekładamy zawartość do naczynia żaroodpornego z przykryciem.Piec przez 1 godzinę 15 minut w 170 stopniach pod przykryciem mieszając co pół godziny. Następnie zdjąć przykrywkę z garnka i piec kolejne 30 minut. Smacznego!Wartości odżywczeRozmiar porcji: 300 g Kalorie: 830 kcal Tłuszcze: 73,4 g Węglowodany: 6,5 g Błonnik: 0,7 g Białko: 39,4 g3 . 3.3077
Kim jestem?Miss BerryJestem Jagoda. Studiuję, pracuję na pół etatu, prowadzę bloga kulinarnego i własne mini studio graficzne jako freelancer. Robię to, co sprawia mi przyjemność, staram się prowadzić zdrowy tryb życia, kolekcjonować szczęśliwe chwile i doceniać każde doświadczenie w życiu.Napisz do mnie