Wykonanie
Dzisiaj nasz kochany dziubasek ma imieniny i postanowiłam upiec coś specjalnego. Pyszny i delikatny sernik z
owocami i
galaretką. Dużo
owoców, dużo
białka czyli to co najlepsze dla dziecka ;] Przepis na sernik dostałam kilka lat temu od koleżanki Elwiry i od tamtego momentu oszalałam na jego punkcie. A najfajniejsze jest to, że robi się go w kilka minut i zawsze wychodzi.Całuski dla Leonka :]Składniki:Spód:1
żółtko1 szklanka
mąki80 g
margaryny1 płaska łyżeczka
proszku do pieczeniaMasa:1 kg
sera białego2 budynie
śmietankowe3
jajka1 szklanka
cukru1 szklanka
mleka1/2 szklanki
olejusok z jednej
cytryny2 łyżeczki
cukru waniliowegoDodatkowo:
galaretka cytrynowaowoce:
brzoskwinie,
maliny,
kiwi,
truskawki,
winogrona,
ananas.Foremka 22-24 cmZ podanych składników zagnieść ciasto. Wyłożyć dno tortownicy i nakłuć widelcem.Wszystkie składniki masy serowej miksować na średnich obrotach około 5 minut. Wylać na spód i piec w piekarniku nagrzanym do 180*C około 1,5 godziny (do momentu, aż góra ciasta
zrobi się złotawa).
Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej
wody. Na ostudzonym serniku ułożyć
owoce i zalać stężałą
galaretką.Sugestie:- Sparzmy wrzątkiem
kiwi i
ananasa bo inaczej nie zastygnie nam
galaretka.- Sernik dosyć długo stygnie dlatego najlepiej przygotować go dzień wcześniej.