Wykonanie
To jeden z naszych ulubionych serników. Jest lekki i puszysty. Można go zrobić z samą pianką, jeśli ktoś nie lubi
kokosu, wtedy radzimy do
białek dodać łyżkę
mąki ziemniaczanej. Dzięki temu
beza będzie miała grubszą warstwę zewnętrzną.Składniki;1 kg
sera500ml
mleka4 łyżki
oleju2 budynie
śmietankowe30 dag
cukru5
żółtekKruchy spód:2,5 szklanki
mąki1/2 szklanki
cukru1/2
margaryny1
żółtko, 1
jajko1 łyżeczka
proszku do pieczeniaWykonanie;Zagnieść ciasto kruche i wyłożyć na blachę.
Ser przekręcić przez maszynkę.
Budyń rozrobić w
mleku,
żółtka utrzeć z
cukrem. Do
żółtek, dodawać kolejno wszystkie składniki, połączyć za pomocą miksera. Masę
serową wylać na ciasto i piec przez godzinę w 170 stopniach.Przygotować pianę z
białek, które nam pozostały z dodatkiem 3 łyżek
cukru. Ubitą pianę połączyć z
kokosem (15 dag), wyłożyć na
ser i zapiec na złoty kolor około 15 -20 minut.