ßßß
składniki na tortownicę (u mnie 24cm, ale powinna być większa):kruchy spód:- 2 szkl mąki- 2 żółtka- 3/4 kostki margaryny- 4 łyżki cukru- 1-2 łyżeczki proszku do pieczenia- 1 szkl wiórków kokosowych*masa serowa:- 1kg twarogu- 1 szkl cukru- 1 op budyniu śmietankowego- 1/2 szkl oleju- 1 1/2 szkl mleka- 4 żółtka- 2 całe jajkakokosowa kruszonka:- 1/3 kostki margaryny- 1/2 szkl mąki- 1/2 szkl cukru- 1 szkl wiórków kokosowychZe składników na spód zagnieść ciasto, wylepić nim dno foremki (nie trzeba jej wykładać papierem czy smarować dodatkowo tłuszczem).Zmiksować składniki masy serowej, wylać na spód. Zagnieść kokosową kruszonkę i odłożyć.Rozgrzać piekarnik do ok. 190°C, piec do lekkiego zrumienienia (u mnie ponad 1h, choć normalnie powinno to trwać 30-40 minut).Wyjąć sernik z piekarnika, posypać kruszonką i piec do zezłocenia się kruszonki (u mnie jakieś 0,5h).Niestety mój sernik po tym czasie nadal był dość płynny w środku, więc jeszcze dopiekałam go z 15-20 minut z włączoną dolną grzałką, po czym wyłączyłam wszystko, uchyliłam drzwiczki piekarnika i dałam sernikowi ostygnąć. Po paru godzinach przykryłam go folią i przełożyłam do lodówki.Polecam dać mu poleżeć przynajmniej noc w lodówce.* pisząc posta zorientowałam się, że w przepisie nie było wiórków w spodzie, tylko w kruszonce, a mi się coś pogmatwało i je dodałam też do spodu. Ale i tak w ich w nim nie czuć, więc można sobie tę jedną szklankę odpuścić ;)