ßßß
Niezawodny na wszelkie okazje sernik z rosą. Genialny w swej prostocie, szybki do zrobienia, smakuje zawsze i wszystkim. Jego konsystencja jest bardzo aksamitna, niemal piankowa. Wcześniej sernik z rosą nie bardzo mnie interesował, wydawał mi się zbyt zwyczajny i zawsze go omijałam. Nic mylnego, to sernik warty grzechu.Składniki na blachę o wymiarach ok. 35 x 24 cm:Spód:1,5 - 2 szklanki mąki120 g cukru120 g margaryny, pokrojonej na mniejsze kawałki1 jajko1/2 łyżeczki proszku do pieczeniaszczypta soliZ podanych składników zagnieść ciasto, używając najpierw 1,5 szklanki mąki. Jeżeli ciasto jest nadal zbyt klejące, dodać więcej maki. Uformować walec, owinąć w folię i schować do lodówki na pół godziny.Blachę wysmarować masłem lub margaryną. Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C.Ciasto pokroić na plasterki i wyłożyć nimi dno formy. Ugniatając delikatnie palcami rozłożyć ciasto na całej powierzchni. Piec przez ok. 20 minut na złoty kolor.Masa serowa:1 kg serka kremowego z wiaderka4 jajka4 żółtka (białka zachować)1 szklanka cukru3/4 szklanki oleju2 szklanki mleka2 budynie śmietankowe lub waniliowe (bez cukru)Wszystkie składniki połączyć i zmiksować na gładką masę. Przelać na podpieczony spód i piec ok. 50 minut w tej samej temperaturze. Jeżeli wierzch sernika będzie się za bardzo rumienił, można przykryć go kawałkiem folii aluminiowej.Wierzch:4 białkaszczypta soli1/2 szklanki cukru1 opakowanie cukru waniliowegoBiałka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodać cukier i jeszcze chwilę ubijać. Kryształki cukru nie powinny się całkiem rozpuścić, gdyż to właśnie z nich powstanie rosa na powierzchni sernika. Na koniec dodać cukier waniliowy i wymieszać już tylko za pomocą łopatki. Gotową pianę wyłożyć na wierzch sernika, wyrównać i piec przez kolejne 10-15 minut.Wyjąć sernik z piekarnika, odstawić do wystygnięcia. W tym czasie na powierzchni piany pokaże się rosa.Życzę smacznego!
