Wykonanie

Dziś zaproponuję mięśnie policzkowe krowy czyli policzki wołowe .Są bardzo chude, ale twarde.Czas duszenia jednak działa na ich korzyść.Robią się wówczas delikatne i mięciutkie.A w połączeniu z
chrzanowo-
śmietanowym sosem są rewelacyjne.Polecam spróbujcie!Składniki:0 , 5 kg wołowych policzkówkawałek wędzonej
słoniny w
papryce lub łyżka
smalcu1-2 szt.
marchewki2-3
łodygi selera naciowegokawałek
selera w korzeniu1 szt.większej
cebuli2-3 ząbki
czosnku3
liście laurowe5 szt.
ziela angielskiegoświeży
rozmaryn200 ml czerwonego
wytrawnego wina1 łyżeczka suszonego
lubczyku1 łyżeczka suszonego
majeranku1 łyżeczka słodkiej wędzonej
paprykisólświeżo zmielony
czarny pieprzsok z 0,5
cytryny3 łyżki gęstej
śmietany2 łyżki
chrzanu1,5 litra
bulionu2 łyżki
mąkinatka pietruszkiPoliczki wołowe umyłam i oczyściłam z błon.

Doprawiłam je
solą i
pieprzem,Obtoczyłam w
mące.
Słoninkę pokroiłam w kostkę.

Gdy zesmażyła się, przełożyłam do garnka policzki.

Obsmażyłam je z obu stron.

Gdy nabierały złotego koloru - zajęłam się warzywami.Pokroiłam na plasterki
marchewkę i
seler naciowy.W kostkę
cebulę i
korzeń selera.Posiekałam
czosnek.

Wyjęłam z garnka policzki.

Do tego samego garnka wsypałam pokrojone warzywa wraz
ziołami,
zielem angielskim i liśćmi laurowymi.

Wsypałam
przyprawy i podsmażyłam warzywa.

Do garnka z warzywami włożyłam podsmażone policzki.

Zalałam wszystko
winem.Zagotowałam.Wlałam
bulion warzywny i dusiłam na wolnym ogniu ponad 3 godziny.Można użyć szybkowaru-wtedy czas duszenia się zmniejszy do około 1 , 5 h.

Po uduszeniu wyjęłam z garnka policzki.Do warzyw wlałam
bulion,
śmietanę,
chrzan i
sok z cytryny.

Wszystko zmiksowałam na aksamitny sos.W razie potrzeby doprawić do smaku.

Przełożyłam policzki do sosu.

Teraz wystarczy ugotować np.
kaszę jęczmienną lub inną ulubioną.Smacznego!