ßßß Cookit - przepis na Wołowe policzki w sosie chrzanowym

Wołowe policzki w sosie chrzanowym

nazwa

Wykonanie

Dziś zaproponuję mięśnie policzkowe krowy czyli policzki wołowe .
Są bardzo chude, ale twarde.
Czas duszenia jednak działa na ich korzyść.
Robią się wówczas delikatne i mięciutkie.
A w połączeniu z chrzanowo-śmietanowym sosem są rewelacyjne.
Polecam spróbujcie!
Składniki:
0 , 5 kg wołowych policzków
kawałek wędzonej słoniny w papryce lub łyżka smalcu
1-2 szt.marchewki
2-3 łodygi selera naciowego
kawałek selera w korzeniu
1 szt.większej cebuli
2-3 ząbki czosnku
3 liście laurowe
5 szt.ziela angielskiego
świeży rozmaryn
200 ml czerwonego wytrawnego wina
1 łyżeczka suszonego lubczyku
1 łyżeczka suszonego majeranku
1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
sok z 0,5 cytryny
3 łyżki gęstej śmietany
2 łyżki chrzanu
1,5 litra bulionu
2 łyżki mąki
natka pietruszki
Policzki wołowe umyłam i oczyściłam z błon.
Doprawiłam je solą i pieprzem,
Obtoczyłam w mące.
Słoninkę pokroiłam w kostkę.
Gdy zesmażyła się, przełożyłam do garnka policzki.
Obsmażyłam je z obu stron.
Gdy nabierały złotego koloru - zajęłam się warzywami.
Pokroiłam na plasterki marchewkę i seler naciowy.
W kostkę cebulę i korzeń selera.
Posiekałam czosnek.
Wyjęłam z garnka policzki.
Do tego samego garnka wsypałam pokrojone warzywa wraz ziołami,
zielem angielskim i liśćmi laurowymi.
Wsypałam przyprawy i podsmażyłam warzywa.
Do garnka z warzywami włożyłam podsmażone policzki.
Zalałam wszystko winem.Zagotowałam.
Wlałam bulion warzywny i dusiłam na wolnym ogniu ponad 3 godziny.
Można użyć szybkowaru-wtedy czas duszenia się zmniejszy do około 1 , 5 h.
Po uduszeniu wyjęłam z garnka policzki.
Do warzyw wlałam bulion, śmietanę, chrzan i sok z cytryny.
Wszystko zmiksowałam na aksamitny sos.
W razie potrzeby doprawić do smaku.
Przełożyłam policzki do sosu.
Teraz wystarczy ugotować np.kaszę jęczmienną lub inną ulubioną.
Smacznego!
Źródło:http://potrawyregionalne.blogspot.com/2015/06/woowe-policzki-w-sosie-chrzanowym.html