Wykonanie
Kacze żołądki w sosie
śmietanowym na pewno przypadną do gustu wszystkim tym, którzy lubią także zajadać się żołądkami kurzymi. U mnie w domu od dziecka jadło się
podroby, więc takie smaki doskonale znam i lubię. Żołądki z
kaczki, w porównaniu do
żołądków kurzych, są nieco delikatniejsze i oczywiście większe. Inspiracje do przepisu zaczerpnęłam z tej strony, jednak dodałam do sosu odrobinę
mąki, aby sos był gęściejszy oraz użyłam mniej
bulionu i
śmietany. Kolejnym razem spróbuję żołądki kacze udusić razem z warzywami, podobnie, jak zrobiłam to w przepisie na gulasz z jelenia .Zobacz też:Prosty gulasz wieprzowy
Żołądki drobiowe w sosie
paprykowymŻołądki drobiowe w
sosie musztardowo-
chrzanowymPorcji: 3 Czas gotowania: 2 godzinySkładniki500 g kaczych żołądkówśrednia
cebula2 ząbki
czosnkuliść laurowy2 ziarna
ziela angielskiego300 ml
bulionu100 ml
śmietany2 łyżki
mąkiłyżeczka
majerankugarść posiekanej
natki pietruszkisól i
pieprzolej do smażenia
ziemniaki lub
kasza do podaniaPrzepis1Żołądki oczyszczamy z błon i kroimy w plastry - jeden żołądek na trzy kawałki. Podsmażamy na
oleju do zrumienia.2
Cebulę kroimy w kostkę, a
czosnek siekamy. Dodajemy na patelnie do żołądków i podsmażamy do momentu, aż
cebulką się zeszkli.3Całość przekładamy do garnka i zalewamy
bulionem. Dodajemy
ziele angielskie i
liść laurowy i gotujemy pod przykryciem ponad godzinę, aż żołądki zmiękną.4Odlewamy z garnka pół szklanki
bulionu i mieszamy dokładnie ze
śmietaną. Wlewamy do garnka i dokładnie mieszamy. Następnie, ponownie odlewamy pół szklanki
bulionu (już zaprawionego
śmietaną) i dodajemy do szklanki
mąkę, dokładnie mieszamy do połączenia. Wlewamy do garnka i dokładnie mieszamy. W ten sposób sos powinien się zagęścić.5Całość gotujemy jeszcze około 5 minut, dodajemy posiekaną
natkę pietruszki oraz doprawiamy
solą i
pieprzem. Podajemy z
ziemniakami lub
kaszą.
